Úszó lng-állomást helyeztek üzembe

Kalinyingrád megyében úszó cseppfolyósított földgáz- (lng) fogadó és visszagázosító állomást helyeztek üzembe - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. január 8. kedd, 16:46
Fotó: Reuters

Avató beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy az ország első úszó lng-fogadó és visszagázosító termináljának üzembe helyezésével Kalinyingrád megye számára megszűntek a tranzitból fakadó kockázatok. Hozzátette ugyanakkor, hogy a csővezetékes gázszállítás olcsóbb, gazdaságosabb, így az évi 2,7 milliárd köbméter gáz előállítására képes terminál valószínűleg tartalékkapacitás marad.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója kedden Kalinyingrádban egyúttal azt is közölte, hogy a nap folyamán leállították a szállítást a Minszk-Vilnius-Kaunas-Kalinyingrád csővezetéken, így a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé gázellátása teljes egészében terminálon keresztül zajlott. Az állomás napi 13,2 millió köbméter gáz előállítására képes, amivel kielégítheti a régió igényeit.

Az állomást a Königsberget - korábban így nevezték Kalinyingrádot - a második világháborúban elfoglaló Vaszilevszkij marsallról nevezték el. Az úszó üzem cseppfolyósító hajóját a dél-koreai Hyundai Heavy Industries gyártotta, 295 millió dollárért.

Miller elmondta, hogy a Gazprom bővíti Kalinyingrád föld alatti gáztározóinak kapacitását, és Leningrád megyében, az Északi Áramlat-2 kiindulópontját jelentő kompresszorállomás közelében cseppfolyósító üzemet épít az exklávé számára.

Az Interfax hírügynökség szerint új fogadó és cseppfolyósító terminál feladata a Kalinyingrádi megye gázellátásának biztosítása a litván gáztranzit esetleges zavarai esetén. A hírügynökség úgy tudja, hogy az üzem éves kapacitása 3,7 milliárd köbméterre futtatható fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.09 03:06

Mikor abszolut ki van építve, vüisztrójen, a csővezeték, a trubopróvod, ugyanoda. Elment az eszetek, bátyuskák, szovszém ofonaréli, sto li?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.08 21:54

Nagyszerű. Egy újabb abszolut fölösleges LNG-terminál, potom 300 milliócska dollárból, csak ezúttal, Gazprom-részvényesként, az ÉN pénzemből. Mondtam már hogy a következő közgyűlésen a szőnyeg szélére állítalak, Miller bátyuska?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html