A londoni közlekedésfelügyelet megvonta az Uber működési engedélyét az Egyesült Királyságban.

Az indoklás szerint a San Franciscóban bejegyezett közösségi taxiscég több helyen szisztematikusan rossz működési gyakorlatokat követett, amivel az utasok biztonságát veszélyeztette.

Ugyan a hatóság elismerte, hogy a vállalat sokat tett az elmúlt időben azért, hogy hatékonyan kezelje a működését ért kritikákat, így is több olyan szabálytalanságot követett el, ami veszélyt jelentett ügyfeleire.

Súlyos csapás

A döntés súlyos csapás az Uber számára, aminek London a legnagyobb európai piaca. A közösségi autózásban amúgy is egyre élesebbé válik a verseny, a CNBC összesítése szerint az angol városban is aktívak az olyan versenytárak mint az észt Bolt, vagy a francia Kapten.

A mostani döntés nem előzmény nélküli, már 2017-ben is megvonták a cég működési engedélyét, amit azóta ideiglenes jelleggel hosszabbított meg többször a hatóság.

A cégnek emellett bírósági ügyei is vannak folyamatban, ugyanis két Uber-sofőr beperelte a vállalatot, mondván alkalmazotti jogok járnak nekik szemben a bevett közvetítői modell kevesebb munkavállalói biztonságot nyújtó gyakorlatával.

A cég részvényárfolyama a bejelentést követően egyből 6 százalékot esett, nagyjából 30-ról 28 dollárra.

A cégnek 21 napja van kifogást emelni, amit a cég első reakciója alapján meg is tesz.

A hatóság döntése, miszerint nem újítja meg az Uber engedélyét Londonban, rendkívüli, és hibás, fellebbezünk

- reagált Jamie Heywood, a cég regionális vezetője. - Alapvető változásokat tettünk a működésünkben, amivel a biztonságra koncentráltunk, a közlekedési hatóság alig két hónapja is mindent rendben találta - mondta Heywood.

Az Uber jelenleg 3,5 millió londoni ügyféllel és 45 ezer sofőrrel rendelkezik.

A felügyelet elsősorban azt kifogásolta, hogy az Uber rendszerét úgy módosították, hogy az lehetővé tette, hogy engedély nélküli sofőrök is szállítsanak megrendelőket. Ezeknél a fuvaroknál nem volt meg az elvárható ügyfélbiztonság, mivel a sofőröknek nem feltétlenül volt meg az összes szükséges engedélyük. Egy estben olyan ügyre is fény derült, amikor egy bevont jogosítvánnyal vitt utast egy uberes.