Az X-2-nek elnevezett repülőt a tokiói védelmi minisztérium megrendelésére a Mitsubishi Heavy Industries vezette, japán cégekből álló konzorcium készítette. Várhatóan február közepén emelkedik majd először levegőbe; Nagoja repteréről a szomszédos Gifu prefektúrában található katonai bázisra repül majd át.

A repülő 14,2 méter hosszú, 4,5 méter magas, szárnyfesztávolsága pedig 9,1 méter. A kifejlesztésére irányuló projekt 2009-ben kezdődött, körülbelül 40 milliárd jenes (96,7 milliárd forint) költségvetéssel.

Japán felderítő képességeit szeretné javítani a lopakodó repülőgépek kifejlesztésével. A tokiói védelmi tárca a prototípussal folytatott kísérletek alapján 2018-ban dönt majd arról, hogy egyedül vagy más országok bevonásával folytassa a lopakodó vadászrepülőgép további fejlesztését.

Az új generációs japán lopakodó vadászgépek a tervek szerint 2028-ban válthatják le a légierőnél 2000 óta szolgáló Mitsubishi F-2 típusú repülőket. Ez utóbbiakat Japán és az Egyesült Államok az amerikai F-16-osból közösen fejlesztette ki.