Lovagi torna zajlik a Manchester Unitedért

A klubtulajdonos Glazer család azt fontolgatja, hogy megszakítja együttműködését a Goldman Sachsszal - adta hírül a Financial Times.
NAPI, 2010. március 4. csütörtök, 19:00
Fotó:

A tulajdonosi gárda azzal indokolta döntését, hogy nem tolerálja Jim O’Neill - a Goldman Sachs vezető közgazdásza - lépéseit, aki a tulajdonosok kijátszására törekszik és így próbálja mások kezére játszani a patinás angol csapatot.

Jim O'Niell - aki ős-United-fanatikusnak vallja magát és korábban a cég igazgatóságának tagja volt - jelenleg annak a "Vörös Lovagok" névre keresztelt befektetői csoportnak a vezéralakja, amely fel akarják vásárolni a klubot. A "Vörös Lovagok" eheti londoni tanácskozásukon több mint egymilliárd fontos vételi árat irányoztak elő a klub megvételére.

A Goldman Sachs vezető közgazdásza saját cégét is belerántotta ebbe az ügybe, hiszen a bank is tagja volt a klub 500 millió fontos kötvénykibocsátását szervező szindikátusnak. Ez a kettős játék és O'Niell szerepe megrontotta a viszonyt a Goldman Sachs és a Manchester United tulajdonosai között, hiszen utóbbiak nem akarnak saját csapatuk eladásához asszisztálni.

A Glazer család és a "Vörös Lovagok" vitája még jobban elmérgesedett, amikor kiderült, hogy Keith Harris, a Seymour Pierce befektetési bank elnök-vezérigazgatója - és sok futballklub tulajdonosváltásának megtervezője - a "Vörös Lovagok" nevében a meccsek bojkottjára szólította fel a manchesteri szurkolókat, így próbálva aláaknázni a család tulajdonlását.

A "Vörös Lovagok" akvizíciós tervét a szurkolók egy csoportja is támogatja, hiszen a befektetők aranyrészvényt ígértek a nekik, így engedve beleszólást a klub jövőjébe.

David Gill, a Manchester vezérigazgatója a Soccerex üzleti konferenciáján elmondta, hogy az amerikai Glazer család hosszú távra tervezett, amikor megvásárolta a klubot. A "Vörös Lovagok" tehát bármit terveznek is, a klub nem eladó.

HOZZÁSZÓLÁSOK