Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lufthansa Technik még 2019-ben jelentette be, hogy Miskolcon építi fel azt az új üzemét, ahol repülőgép-hajtóművek alkatrészeit szervizelik majd. A vállalat körülbelül 100 helyszín közül választotta ki a borsodi megyeszékhelyet.

Az akkori bejelentés szerint a német cég 20 ezer négyzetméteren tervezte megkezdeni a csaknem 43 milliárd forint értékű beruházását. A rendszerváltás óta ez lett volna a legnagyobb egy összegű befektetés Miskolcon. A Lufthansa terveiben 2022-ig körülbelül 100-150 ember felvétele szerepelt, 2025-re pedig 400 magasan képzett szakembert alkalmazásával számoltak. Ezeket a terveket húzta keresztül a koronavírus-járvány.

A cég képviselői október végi bejelentés szerint a vállalat történetének legnagyobb válsága a mostani. A helyzet javítására korábban meghozott intézkedések nem érték el céljukat és nem tudják biztosítani a Lufthansa Technik túlélését, ezért további, korábban elképzelhetetlen intézkedések váltak szükségessé, így a Miskolcra tervezett beruházását nem folytatják 2021-ben, pár éven belül viszont felülvizsgálják a megvalósulásának lehetőségét. A Lufthansa Technik Miskolc Kft.-hez korábban felvett alkalmazottak további foglalkoztatása sem lehetséges. Erről az érintetteket már tájékoztatták.

Nincs minden veszve

Miskolc város vezetése sajnálatát fejezte ki a német cég döntése miatt, azonban közölte, hogy nem a Lufthansa volt az egyetlen nemzetközi befektető, amely a borsodi megyeszékhelyet választotta beruházása helyszínéül. Ahogyan arról korábban a Napi.hu is beszámolt, a kínai Chervon Autó 17,5 milliárd forintból épít üzemet Miskolcon, ami körülbelül 140 új munkahelyet jelent majd a településnek, a szingapúri Patec pedig 1,7 milliárdból a technológiai fejlesztések mellett kapacitás - és létszámbővítésbe is készül, 71 új munkahelyet teremtve a már meglévő üzemében a városban.

Miskolc továbbra is megtesz mindent azért, hogy a koronavírus-járvány által okozott nehézségek közepette a város továbbra is vonzó célpontja legyen a hazai és a külföldi befektetőknek egyaránt - írta a miskolci polgármesteri hivatal.

A német cég várhatóan 2-3 év múlva felülvizsgálja a miskolci beruházás lehetőségét.