Lufthansa-sztrájkok jönnek csütörtöktől

Csütörtöktől sztrájkol a Lufthansa német légitársaság kabinszemélyzete - közölte szerdán az UFO szakszervezet elnöke.
MTI, 2012. augusztus 29. szerda, 10:26
Fotó: Napi.hu

Nicoley Baublies az ARD közszolgálati televízió reggeli műsorában elmondta: csütörtöktől egyes repülőtereken több órára felfüggesztik majd a munkát, azt azonban csak röviddel az akciók megkezdése előtt közlik, hogy hol és mikor sztrájkolnak. Szerdán még biztosan nem lesz munkabeszüntetés - tette hozzá.

A Lufthansánál 19 ezer utaskísérő dolgozik, becslések szerint kétharmaduk a sztrájkot meghirdető szakszervezet tagja. Az UFO 5 százalékos béremelést és egyhavi bérnek megfelelő nyereségrészesedést követel, valamint garanciát arra, hogy a Lufthansa nem szervezi ki az utaskísérői feladatokat és nem alkalmaz kölcsönzött munkaerőt. Mindkét megoldás csökkenti a szakszervezet befolyását, és mérsékli a munkaadó költségeit is. A bértárgyalások kedden futottak zátonyra.

A Lufthansa a versenytársaknál átlagosan 22 százalékkal magasabb személyi költségcsökkentésére törekszik. Egyebek között mérsékelni kívánja a túlóradíjat és a magasabb fizetési osztályokba tartozó utaskísérők bérét, s csökkenteni kívánja a kezdő fizetést, az új belépők bérét.

Jelenleg 12 hetes kiképzés után 1533 euró a kezdő fizetés, amihez 16 százalék műszakpótlék járul. Az utaskísérő pályafutása során elérheti a 4000 eurós fizetést, azok pedig, akik az utasok biztonságáért felelősek, havi 7000 eurót is megkereshetnek a legnagyobb német légitársaságnál.

Mint a legtöbb európai légitársaság, a magas üzemanyagárak, valamint az ázsiai és a fapados társaságok versenye miatt a Lufthansa is veszteséges, a második negyedévben 20 millió euró működési veszteséget könyvelt el.

HOZZÁSZÓLÁSOK