Magasan a magyar zászló a Tescónál

A Tesco nem túl fényes negyedéves jelentésének egyik örvendetes kivétele a magyar leányvállalat teljesítménye. A cég profitját elvitte a brit piac zsugorodása, a pancser beruházásnak bizonyult amerikai vállalkozás leépítése és a korábban vett telkek értékcsökkenése.
NAPI, 2013. június 5. szerda, 11:53

A brit Tesco Plc, a világ egyik legnagyobb áruházlánca csoportszinten 2,7 százalékkal növelte eladásait - nem számítva a benzinkutak értékesítését - a május 25-ét megelőző 13 hétben, üzleti évének első negyedében. Ezen belül legfontosabb piacán, Nagy-Britanniában egyszázalékos zsugorodást szenvedett el - jelentette a BBC. A cég hazai piacán a kellős közepén tart átszervezési programjának, amelynek keretében felújítja áruházai kínálatát és újjáépíti 70 legnagyobb hipermarketjét. A Tesco ázsiai leányvállalatai azonban közel 11 százalékos bővülést produkáltak a jelenlegi devizaárfolyamokkal és majdnem három százalékost rögzített árfolyamokkal számolva - derül ki vállalat beszámolójából.

A legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma ugyan 3,8 százalékkal zsugorodott, ám ennek legfőbb oka, hogy Dél-Koreában korlátozták a kiskereskedelmi boltok-áruházak hét végi nyitva tartását. Kínában a madárinfluenzával kapcsolatos vásárlói félelmekkel kellet szembe néznie a Tescónak, emellett szigorították a sertéshússal kapcsolatos szabályozást, ami szintén fékező hatással volt az értékesítésre. Malajziában a régebb óta nyitva tartó áruházak forgalma is bővült.

Elpárolgó profit

A Tesco adózás utáni profitja 120 millió fontra (184 millió dollár) esett az egy évvel korábbi 2,8 milliárdról. A vállalat nemrégiben jelentette be, hogy kihátrál katasztrofálisnak bizonyult egyesült államokbeli vállalkozásából, a Fresh & Easyből. Ez nem olcsó mulatság: ebben a negyedévben egymilliárd fontot számoltak el a kivonulás költségeiként. További veszteségforrás volt a korábbi telekvásárlások értékének leírása. A cég a válság előtti boldog békeidőkben terjeszkedni akart Nagy-Britanniában, amihez területeket vásárolt. Ezek értékéből most 804 millió fontot kellett lefaragnia.

Európában 5,5 százalékkal mérséklődtek a Tesco legalább egy éve nyitva tartó üzleteinek bevételei, a térségben Törökország teljesített a legrosszabbul, ahol 15,5 százalékos zuhanást szenvedett el a brit vállalat. Az agyonismételt magyarázat szerint az adósságválságtól szenvedő kontinens váráslói óvatosan költik a pénzüket, ami nem tesz jót a kiskereskedők forgalmának. Csehországban emellett a gazdaság zsugorodása és a munkanélküliség növekedése közepette erősödő versennyel is meg kellett küzdeniük a cég helyi erőinek.

A magyar leányvállalat ezzel szemben ezúttal a jó pontot érdemlő Tesco-vállalkozások közé került. A legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma visszatért a növekedési pályára. A vásárlók több pénzt hagytak a kisebb-nagyobb Tesco-üzletekben, mint korábban. Külön jó hír, hogy az élelmiszereken túli egyéb cikkek értékesítése is jól alakult, ezen belül a ruhaosztályok mutattak fel kedvező eredményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.06.05 14:42

@szkitaati: Nem tudom, hogyan működik a világ.

Amit tudok, az annyi: alábecsültem a részesedésünket.

A Tesco Plc éves bevétel 64,541 M font volt, ebből a magyar részesedés kb. 2.3 M, tehát nem tízezrede, hanem kb harmincada voltunk a bevételnek.

A rest of Europe pedig az összprofit 13 %-át hozta, ebből hazánk legalább 2-3 %-ot. Így tehát a tízezer helyesen ötvened. Lényeges különbség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.06.05 12:45

@Blama: Itt sokan érzelemből kommenteznek...semmi történelmi ,szociológiai ,makro-és mikroökonómiai ismeret nélkül...,mindenki a saját "tyúkszaros " életén keresztül lát ...,vagy a családjáén...,vagy a cégén....,és ha valami sérelem éri na akkor mindenki hülye ,csak ő az okos ....,de a világ nem így működik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.05 12:39

@szkitaati: nyilvánvaló.

Ha 100 egységnek tekintjük a tesco éves árbevételét, anank akár az egy tízezrelékét is hozhatta a magyar brancs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.06.05 12:22

..". A cég profitját elvitte a brit piac zsugorodása,..."


..Zodiákus azt írja ,hogy mi rántjuk mélybe Európát ...,ebből a cikkből is más látszik....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html