Magyar bankok kilátását javította a Fitch

Magyar bankok osztályzati kilátását javította csütörtökön a Fitch Ratings, annak folyományaként, hogy nemrégiben a magyar szuverén adósbesorolás kilátását is javította.
MTI-Eco, 2013. január 10. csütörtök, 17:00
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, megerősíti a CIB Bank Zrt. és a K&H Bank Zrt. BBB szintű hosszú távú adóskockázati osztályzatát, a besorolások kilátását ugyanakkor az eddigi negatívról stabilra javítja. A Fitch ugyancsak megerősítette az Erste Bank Hungary támogatási minősítését a jelenlegi 2-es szinten, az MKB ugyancsak 2-es támogatási besorolására viszont érvényben hagyta a folyamatban lévő, negatív kihatású felülvizsgálatot. Ez utóbbi döntést a hitelminősítő azzal indokolta, hogy az MKB 98,08 százalékát birtokló Bayerische Landesbank a magyar bank eladását tervezi.

A Fitch Ratings a minősítési lépésekhez fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a CIB, a K&H és az Erste Bank Hungary továbbra is stratégiai jelentőséggel bír a külföldi tulajdonos bankok számára. Ezzel kapcsolatban hangsúlyosan említi, hogy 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben a három magyar bankérdekeltség összesen 501 milliárd forint új tőkejuttatásban részesült a tulajdonosok részéről.

A CIB és a K&H kilátásjavítása a magyar államadós-osztályzatok kilátásának december végi javításával függ össze.

A Fitch december 20-án megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva döntését, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

Magyarország államadós-osztályzatát egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's novemberben egy fokozattal rontotta, de a besorolás kilátását ezzel egy időben ez a cég is negatívról stabilra javította.

Jelenleg a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül így már csak a Moody's Investors Service tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást a magyar osztályzatokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.01.11 09:00

@szkiita: stabilan beleragadtunk a szektások szarába, ezt közölték. a forintot egyelőre nem hatja meg a "stabilitás", újra 300-as euró felé vette az irányt. ciprus esetében az összeomlásban fokozatokat ugrottak át. vajon mit lépnek majd 350 Ft-os eurónál?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.10 19:03

Hűűűha !! Megtört a Mátrix!!...Győztünk!!...Hajrá Matolcsy ! ...és Fidesz!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html