A Szlovák Villamos Művek (SE) pénteki rendkívüli közgyűlésén elfogadott 830 millió eurós pluszkiadást a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának az építésére az SE saját forrásaiból és hitelekből fedezi Luca D'Agnese, a vállalat vezérigazgatójának közlése szerint. A pozsonyi Új Szó beszámolója szerint ezzel párhuzamosan elfogadtak egy akciótervet is az építkezés felgyorsítására, ami nagyobb beleszólást biztosít az államnak. A 3. blokk azonban így is csak 2016 novemberére, a 4. blokk pedig 2017-re épülhet fel, miközben az eredeti tervek szerint 2012-ben, illetve 2013-ban kellett volna átadni őket.

A mohi atomerőmű befejezése egyébként az egyik legkényesebb pont a Szlovák Villamos Művek olasz Enel által birtokolt 66 százalékos részvénycsomagjának az eladásánál is. Az olasz cég megerősítette, hogy a jelentkezők között van a cseh CEZ, valamint a Mol-csoportba tartozó pozsonyi Slovnaft és a Magyar Villamos Művek által alkotott páros is.

Szlovákiai sajtóértesülések szerint az MVM és a Mol mögött az orosz Roszatom állhat, amely ezt a kerülőutat választotta a közép-európai terjeszkedéséhez, miután az olaszok állítólag nem voltak hajlandóak tárgyalni velük. Világi Oszkár, a pozsonyi Slovnaft vezérigazgatója ezt a sajtónak nyilatkozva határozottan cáfolta: elmondása szerint az ötlet a pozsonyi cég menedzsmentjében merült fel, ezután tárgyaltak az MVM vezetőivel, akik támogatták elképzeléseiket - írta az Új Szó.

Karel Hirman energetikai szakértő szerint azonban a közös pozsonyi és budapesti vételi szándékot csak lebegtetik, mert valójában a mohi atomerőmű jelenlegi állapotáról szeretnének információkhoz jutni, amelyeket a magyarországi Pakson hasznosítanának. Ezt jelezheti Világi Oszkárnak az a nyilatkozata is, miszerint a vételi ár meghatározása előtt szeretnének a dél-szlovákiai létesítményben műszaki felmérést végezni - állítja Hirman.