Magyar Románia leggazdagabb médiamágnása

Egy a jövő héten megjelenő toplista szerint Románia legnagyobb médiatulajdonosa a nagyváradi Teszári Zoltán.
Barabás T. János, 2015. október 24. szombat, 16:43
Fotó: Reuters

A nagyváradi Teszári Zoltán Románia leggazdagabb médiavállalkozója a Capital jövő héten megjelenő Top 300-as listája szerint, amelyet a paginademedia.ro szemlézett, és a bukaresti Új Magyar Szó internetes kiadása ismertetett.

Az RCS&RDS távközlési szolgáltató tulajdonosának vagyonát 560 millió euróra becsülik, és legalább olyan diszkrét, mint amilyen gazdag - írta a Maszol. Cége piacvezető a kábeltelevízió- és internet-szolgálatásban, ám az üzletember az elmúlt húsz évben mindössze egyetlen alkalommal mutatkozott meg a nyilvánosság előtt - ami ha ritka is, máshol sem ismeretlen jelenség.

Teszári Zoltán az utóbbi időben kiterjedt médiabirodalmat épített ki. A Digi TV-hez tartozó csatornák (Digi 24, Digi Life, Digi World, Digi Sport) elindítása után nagy hallgatottságú rádiókat (Pro FM és Info Pro) vásárolt, jelenleg pedig egy országos kereskedelmi csatorna indítását is tervezi. A médián és a telekommunikáción kívül aktív az energetikában és az egészségügyben is az erdélyi Transindex szerint.

A második leggazdagabb romániai médiatulajdonosok a B1 Tv ötven százalékát birtokló Paunescu-fivérek, akiknek vagyonát 200 millió euróra becsülik. Meglepő módon a harmadik helyen a jelenleg börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu áll a Top 300-as listán. Az Intact tröszt tulajdonosának vagyona 180-200 millió euróra csökkent, amióta meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással, és kártalanítania kellett a román államot.

HOZZÁSZÓLÁSOK