Magyar siker is: előzött az Audi, jön a Mercedes

Az Audi megelőzte a BMW-t a luxusautó-eladásokban az év első két hónapjában, amivel pillanatnyilag a világ legnagyobb gyártójává vált ebben a kategóriában. A Mercedes egyre szorosabban lohol két versenytársa mögött.
Napi.hu, 2014. március 12. szerda, 12:10
Fotó: Napi.hu

Az Audi AG 242,4 ezer autót értékesített idén február végéig, ami 383-mal több a BMW eladásainál - idézte a Bloomberg a német autógyártók adatait. Egy évvel ezelőtt a Volkswagenhez tartó márka 429 autóval le volt maradva versenytársa mögött a januári és februári eladások alapján. Eközben a Mercedes-Benz az elmúlt hónapokban gyorsabban növelte értékesítését, mint az Audi és a BMW.

Az Audi teljesítményének nagy lendületet adott, hogy az A3 kompakt modellből 43 százalékkal kelt el több mint 2013 elején, a Q7 hobbi-terepjáró eladásai pedig 32 százalékkal ugrottak meg. Összességében 9,3 százalékos bővülést könyvelt el az Audi, míg a BMW 8,9 százalékkal növelte értékesítését. A Daimler AG-hez tartozó Mercedes-Benz eközben 17 százalékkal pörgette fel eladásait januárban és februárban, főként a Kecskeméten készülő CLA kupé kitartó sikerének és az S-Osztály jó teljesítményének köszönhetően.

Brutális verseny

Nyolc év után bért emel a Toyota
A Toyota Japánban dolgozó szakszervezeti tag alkalmazottai átlag 2700 jeles (közel 6000 forint) béremelést kapnak. Ez ugyan csak 0,8 százalékos plusz, de a cég a 2008-as pénzügyi válság óta nem növelte a kereseteket. Emellett ha figyelembe vesszük a cégnél töltött idő alapján járó átlag 7300 jenes emelést is, akkor majdnem háromszázalékos pluszt kapnak a dolgozók. Japánban a jövő hónapban ötről nyolc százalékra emelkedik a fogyasztási adó. A kormány ennek ellensúlyozása érdekében igyekszik rábírni a vállalatokat a bérek növelésére.

Az autóipar prémium szegmensében soha nem látott intenzitású verseny alakult ki - értékelte a helyzetet Rupert Stadler, az Audi vezérigazgatója. Megelőztük ugyan két nagy riválisunkat 2014 első két hónapjában, de ez nem nagyon érdekel, a további növekedésre koncentrálok. Az Audi története során soha nem vezette a luxusautó-gyártók rangsorát egy egész éven át. A cég idén 17 új vagy felújított modellel csábítja a vásárlókat, ezek között található a Győrben gyártott TT sportautó felfrissített változata.

Az autógyártó előrejelzése szerint Kínában 2014-en több mint félmillió autót értékesíthetnek. Sokat várnak az A3-astól és a Q3 SUV-tól. Az Audi hetente egy új kereskedést nyit a világ legnépesebb országában, mivel néhány év alatt 340-ről 500-ra akarja emelni értékesítőhelyei számát.

Ágazati szakértők szerint a BMW márkájú autók várhatóan megőrzik vezető helyüket a prémium autók piaci szegmenségében 2014-ben. Az IHS Automotive tanácsadó cég becslése szerint a piacvezető vállalat 1,77 millió autót adhat el, míg az Audi 1,66 milliót, a Mercedes pedig 1,56 milliót. A BMW másik két márkájával, a Minivel és a Rolls Royce-szal együtt kétmillió autó eladását tervezi. Ha ezt elérik, rekordot döntenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK