Magyar szigor, szlovák enyhülés az ingatlanhitelezésben

Miközben Magyarországon már életbe lépett a hitelkorlátozásra vonatkozó jogszabály, Szlovákiában enyhül (mert enyhülhet) a banki szigor.
Sidó Zoltán, 2010. március 2. kedd, 14:03
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Szlovákia második legnagyobb kereskedelmi bankja, az olasz Intesa (amely a magyar CIB-nek is tulajdonosa) kezében lévő Vseobecná Úverová Banka (VÚB) márciustól a megvásárolni kívánt lakás teljes értékére nyújt hitelt - kivéve a családi házakat, amelyeknél 90 százalék a felső határ - és két hónapig nem számít fel kezelési költséget.

A VÚB ezzel ki akarja használni a piac élénkülését: a bank 2010 januárjában kétszer annyi jelzáloghitelt helyezett ki, mint 2009 első hónapjában. Az úgynevezett százszázalékos, önrészt nem igénylő jelzáloghitel 2008 őszétől tűnt el a piacról, azóta a jelzáloghitelek a kiszemelt ingatlan árának maximum 75-80 százalékát érték el.

Az osztrák Raiffeisen tulajdonában lévő Tatra Banka esetében a jelzáloghitel felső határa jelenleg 85 százalék, ám Boris Gandel, a társaság szóvivője jelezte, nem kizárt, hogy rövidesen visszatérnek a 100 százalékhoz. Az UniCredit Bank prognózisa szerint idén 12-15 százalékkal bővülhet a szlovák jelzálogpiac, a bank márciustól április végéig 50 százalékkal csökkenti a jelzáloghitelek kezelési költségeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK