Magyar Szuhoj menni Amerika

Amerikai lízingcég vásárol orosz regionális repülőgépeket.
NAPI, 2010. szeptember 6. hétfő, 12:32
Fotó:

Betört az amerikai repülőgéppiacra az orosz Szuhoj Superjet 100-as regionális gépe - jelentette be az olasz Alenia Aeronautica 51 százalékos és a Sukhoi holding kisebbségi tulajdonában lévő SuperJet International. A cég szóvivője elmondta, hogy a Willis Lease Finance Corporation hat gépet rendelt a 98 üléses változatból, további négyre pedig vásárlási opciót szerzett. Az első repülőgépet 2012-ben szállítják.

A SuperJet jövőre akarja megszerezni a repülőgép európai üzemeltetési engedélyét, ugyanakkor az USA-ban nem tervezik engedélyeztetni a gépet. Ez arra utal, hogy a Willis nem hazai piacán akarja lízingelni a Superjet 100-asokat.

Az júliusi farnborough-i légishow-n 60 megrendelést szereztek a gépre, amivel összesen 161-re emelkedett a megrendelésállomány. A Malév korábbi orosz tulajdonosa szintén Superjetekkel akarta felfrissíteni a magyar légitársaság repülőgépparkját.

A Sukhoi holding vezérigazgatója, Mihail Pogoszjan korábban azt nyilatkozta, hogy 2029-ig 800 gépet akarnak gyártani, amivel megszereznék a regionális repülőgépek piacának 15 százalékát. Az európai légitársaságok azonban egyelőre kivárnak, megnézik, hogyan hasznosítja az új gépet az Aeroflot, a legnagyobb orosz légitársaság, amely 30 Superjet 100-ast rendelt.

HOZZÁSZÓLÁSOK