A földrajzi elhelyezkedés mellett a térség legnagyobb kínai kolóniája (kínai iskolával), valamint a magyaroknak a kínai emberek irányába megnyilvánuló tisztelete és szeretete is érv lehet amellett, hogy a kínai vállalkozások valóban európai bázisukat lássák hazánkban - mondta el Demján Sándor, a VOSZ elnöke a szervezet és a kínai társszervezet közös üzletember konferenciáján.

Kína számára az Európai Unió kiemelt, már-már első számú partner, így a kínai üzletembereknek is fontos lehet, hogy Magyarország kiváló lehetőséget teremt arra, hogy logisztikai központokat hozzanak létre. A távolságok miatt ugyanakkor fontos lehet, hogy bizonyos kínai termékek összeszerelése is itt történjen - Demján e tekintetben példaértékűnek mutatta be a Huawei hazai beruházásait.

A közeljövő ígéretes együttműködése tekintetében a VOSZ elnöke a hagyományosan erős magyar közlekedési- és járműipari gyártási kapacitásokat, illetve a tradicionális vegy- és gyógyszeripari hagyományokra hívta fel a figyelmet. A másik oldalt a mezőgazdaság és élelmiszeripar jelentheti, ahol a magyar cégek, illetve know-how-kivitele jelenthet előnyt.

Az elmúlt évben a két ország kereskedelmi forgalma 28 százalékkal, 8,72 milliárd dollárra nőtt: Magyarország a régióban Kína 3. legnagyobb partnere, míg a Kínai Népköztársaság az EU-n kívül Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere - emlékeztetett Zhang Wei, a China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT), Kína legnagyobb külkereskedelmi támogató szervezetének alelnöke. A magyar kivitelre nézve hízelgő, hogy a magyar export növekedése több, mint 50 százalékos. Kínai vállalkozások eddig 2,5 miliárd dollárt ruháztak be Magyarországon, a régióban egyedül itt van önálló fiókkal jelen a Bank of China és a két ország között önálló légijárat is van.

A CCPIT a magyar-kínai kapcsolatok terén szeretné előmozdítani a kereskedelmi egyensúlyt - a mostani megbeszélés célja a további magyar lehetőségek feltárása. E tekintetben fontosnak nevezte Zhang Wei a magyar innovációk közös felfuttatását. Ezen projektek közé sorolta az alelnök a ZTE kínai telekommunikációs cég és a Telenor 200 millió eurós kísérleti projektjét.

Kína számára hazánk azért is vonzó, mert a magyar beruházási környezet jó, a régióban hazánkban a legmagasabb a külföldi beruházások aránya, megfelelő tapasztalattal és hozzáértéssel viszonyulnak a külföldi vállalkozásokhoz a beszállítók és a hivatalos körök is.

Zhang Wei szerint Magyarország annak köszönhetően, hogy 4 fő európai szállítási útvonal is itt halad keresztül, nemcsak az EU, de dél-európai országok és a FÁK-államok felé is megfelelő üzleti, kereskedelmi központként funkcionálhat a kínai cégek számára.