BUX
38240

Magyarországi korrupció gyanújával nyomoz a bécsi ügyészség

Lapértesülések szerint az osztrák Burgenlandi Villamosipari Részvénytársaság (Bewag) 1,2 millió euró kenőpénzt fizetett volna magyar érdekeltségén keresztül egy magyar energiavállalat munkatársainak.

MTI-Eco, 2011. szeptember 2. péntek, 23:01

Időben megtett minden szükséges lépést a vállalat korábbi vezetői ellen a Bewag felügyelőtanácsa - közölte pénteken a burgenlandi energiaellátó vállalat jelenlegi igazgatósági elnöke. Josef Kaltenbacher az ellenzéki Zöldek burgenlandi pártszervezetének kijelentésére reagált. A Zöldek vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazták a tartományi parlamentben, mert a News című magazin értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a Bewag két volt igazgatósági tagja ellen azzal a gyanúval, hogy egy cég az ő tudtukkal magyarországi kenőpénznek szánt 1,2 millió eurót kapott a Bewagtól.

Amint az év elején a vállalatvezetés kicserélődése révén "lehetséges mulasztásokra és súlyos múltbeli kötelezettségszegésekre utaló jeleket talált" a felügyelőtanács, azonnal utánajárt ezeknek - állt a közleményben az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint.

A News értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a Bewag tavaly novemberben azonnali hatállyal felmentett vezérigazgatója, Hans Lukits és Josef Münzenrieder volt igazgatósági tag ellen. A lap a Bewag alperesi ellenkérelmére hivatkozik. A Bewag egy leányvállalata, az International Wind Power Gmbh (IWP) szerződést kötött a Magyarországon bejegyzett Hochegger Kft.-vel. A megbízási díjból 1,2 millió eurót az IWP magyar vállalata, a Pannon Szél-Erő Szolgáltató Kft. fizetett. A cikk szerint a pénzből "az E.ON munkatársainak és a magyar energiavállalat tisztviselőinek kellett volna fizetni".

A cikk állításai a Bewag bogyoszlói szélparkprojektjére vonatkoznak.

Hans Lukits szerdán az MTI érdeklődésére cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el. A vádakat rosszindulatú állításoknak, a cikkben idézett kijelentéseket összefüggésükből kiragadottaknak nevezte. Kijelentette, hogy az ügyészség őt és Münzenriedert eddig nem kereste meg az ügyben.