Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az indiai gazdaság önmagához képest is látványos növekedést mutat: 2010-ben 8,5 százalékos volt a GDP-bővülés - mondta Gauri Shankar Gupta, indiai diplomata a CEU előadásán a hvg.hu beszámolója szerint. Indiai befektetők az elmúlt években 1,3 milliárd dollárt invesztáltak Magyarországon, s mintegy nyolcezer embert foglalkoztatnak.

Az Opten céginformációs rendszer adati szerint jelenleg 220 magyarországi cég működik indai részvétellel, közülük csupán 19 nyereséges. (Ezek a számok nem tartalmazzák azokat a társaságokat, amelyek végső tulajdonosa indiai, de valamelyik más országbeli leánycég birtokolja formálisan.) A legnagyobb indai vállalkozás a Tata Consultancy Services Limited Magyarországi Fióktelepe, amely Budapesten működteti európai szoftverközpontját - írta a Gazdaság.hu hírügynökség.

Csak három cég árbevétele haladja meg az egymilliárd forintot

A Tata tavaly év elején 660 embert foglalkoztatott, év végére ez a szám elérte a 740-et. Árbevétele folyamatosan, erőteljesen növekszik: 2005-ben alig haladta meg a 3 milliárd forintot, 2007-ben a 4 milliárd forintot, 2010-ben a forgalom már elérte a 7,9 milliárdot. A nyereségről ez a tendencia már nem mondható el: legmagasabb eredménye 2007-ben volt, 204 millió forint. 2009-ben csupán 29 millió forint nyereséget ért el, 2010-ben pedig 199 millió forintot.

A második legnagyobb indiai tulajdonú társaság a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. A Sun Pharma 2006-ban szerezte meg a korábban az ICN, majd a Valeant birtokolta üzemet. A cég 2010-ben 3,6 milliárd forint árbevételt, és 2,7 milliárd forint veszteséget realizált.

Csupán egy cég van a Tatán és az Alkaloidán kívül, amely egymilliárd forint feletti forgalmat ért el 2010-ben és indiai tulajdonban van: egy budapesti betéti társaság. A Rainbow Fashion Kereskedelmi Bt. 1998-ban alapították indai magánszemélyek. A ruházat, lábbeli nagykereskedelmével foglalkozó cég két éve egymilliárd forint árbevétel mellett 20,1 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

Gauri Shankar Gupta bízik benne, hogy további kapcsolatok jönnek létre a két ország vállalatai között - írta a hvg.hu. Általában is dinamikusan nő az indiai külföldi befektetések értéke, hiszen az elmúlt években a 20 milliárd dolláros szintről 40-50 milliárdra nőtt a külföldre irányuló az indiai tőkeexport. (Így például indiai érdekeltségű ma már a brit Jaguar és Land Rover is.)