Az FGSZ - amely a Nabucco West konzorcium magyar részvényese - a Shah Deniz konzorcium döntése nyomán rámutat, hogy a Magyarország-Románia és Magyarország-Horvátország között a közelmúltban megépített határkeresztező vezetékek most felértékelődnek, hisz ezek a projektek növelték Magyarország és a régió ellátásbiztonságát.

Az OMV osztrák energiaipari konszern szerdán jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem a Nabucco West vezetéket választották a földgáz Európába szállítására. A konzorcium úgy döntött, hogy a Transz-adriai földgázvezetéken (TAP), a török határtól Görögországon, Albánián át szállít majd a tervek szerint évente 10 milliárd köbméter földgázt Olaszországig.

Az Európai Bizottság pénteken üdvözölte a Shah Deniz II. földgázmezőt kitermelő konzorcium döntését. A brüsszeli testület közleménye szerint a törökországi Transz-anatóliai vezeték (TANAP) megvalósulásával együtt így létrejön egy olyan infrastruktúra, amely közvetlen összeköttetést teremt Európa és a Kaszpi-tenger között. "Ez Európa közös sikere és mérföldkő uniónk energiabiztonságának biztosítása szempontjából" - üdvözölte a döntést José Manuel Barroso, a bizottság elnöke.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH pénteken sajnálatát fejezte ki, hogy vezetéke, amely a tervek szerint a Shah Deniz mező gázforrását szállította volna Európába, nem valósulhat meg. A társaság közleménye szerint a részvényesei tárgyalnak majd a projektet érintő következő lépésekről.