Magyaros internettüntetés az USA-ban

Az internetadó elleni budapesti tüntetés adott ihletet azoknak az amerikai szervezeteknek, amelyek tiltakozásokat szerveznek az internet-hozzáféréssel kapcsolatos új szabályozás ellen. Washingtonban mobiljaik fényével világítanak rá az ügy mögött szerintük meghúzódó korrupcióra.
Napi.hu, 2014. november 6. csütörtök, 17:35

A washingtoni Fehér Ház előtt lesz a központi rendezvénye az USA számos városát érintő tüntetéssorozatnak, amelyen civil szervezetek fejezik ki nemtetszésüket az internetszolgáltatás tervezet szervezeti átalakítása ellen - jelentette a computerworld.com. Az internetadó elleni magyarországi megmozdulásokon látottakon felbuzdulva a demonstrálók fejük fölé tartott mobiljaik, táblagépeik és laptopjaik képernyőjének fényével világítanak rá a szövetségi kormányt fertőző korrupcióra, amely szerintük az ügy mögött meghúzódhat.

A felháborodást az a hír váltotta ki, amely szerint az USA kommunikációs hivatala (FCC) egy "hibrid" javaslatot terjeszt elő az internet-hozzáférés biztosításának semlegességével kapcsolatban. Az utóbbit az Egyesült Államokban korábban az Open Internet Order szabályozta, amely megtiltotta a széles sávú távközlési hozzáférést biztosító cégeknek, hogy válogassanak a tartalomszolgáltatók között, egyeseknek lehetővé tegyék hálózatuk használatát, míg másoknak nem. Ez volt a netsemlegesség szabálya.

Nem a semlegességre

Az év elején azonban egy perben az egyik amerikai bíróság felülírta ezt a szabályozást, azaz lehetővé tette, hogy a nagy hálózatokkal rendelkező cégek, jellemzően a távközlési óriások előnyben részesítsék saját tartalomszolgáltató részlegeiket vagy leányvállalataikat a független vállalkozásokkal szemben.

A Wall Street Journal értesülése szerint az FCC erre reagálva találta ki hibrid szabályozását, amelyben a szélessávú hálózatokat - hasonlóan a telefonhálózatokhoz - közüzemeknek nyilvánítanák ugyan, és működtetésüket az FCC ellenőrzése alá vonnák, ám ennek ellenére nem tiltanák meg a hálózatok üzemeltetőinek, hogy speciális megállapodásokat kössenek egyes tartalomszolgáltatókkal.

Igen a semlegességre

Ez az, ami mögött a civil szervezetek korrupciót sejtenek, hiszen így az állami szabályozás előnyben részesítené telefoncégek tartalomszolgáltatóit a független vállalkozásokkal szemben. Vajon miért? - teszik fel a költői kérdést. Követelésük egyszerű: jöjjön létre a szélessávú hálózatok új, teljesen semleges szabályozása.

Az FCC azt állítja, hogy még nem döntött véglegesen az ügyben, és kész minden javaslatot áttekinteni. Ugyanakkor ha enged a tüntetőknek, akkor számíthat arra, hogy a nagy telefoncégek a bíróságon támadják meg az új szabályozást. Úgy vélik ugyanis, hogy a teljes netsemlegesség követelménye technikailag teljesíthetetlen, ezért jogilag kiszolgáltatott helyzetbe hozná őket a tartalomszolgáltatókkal szemben.

Beszélgessünk!
Az internettel kapcsolatos nemzeti konzultáció célja az, hogy kiderítsék: hogyan tudnák minél szabadabban, minél többen és minél olcsóbban használni a világhálót - közölte Deutsch Tamás, az akció lebonyolításáért felelős fideszes európai parlamenti képviselő az MTI tudósítás szerint. Az internetadó nem témája a konzultációnak, mert ilyen közteher Deutsch szerint nem lesz. Minden érdeklődőt és az internetiparban (is) tevékenykedő céget szeretettel várnak a beszélgetésbe.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.11.07 10:48

Mi van hülye yenkik??? visszanyalt a fagyi??
Csak így tovább
A sz@rt szeretitek kavargatni , hát most rátok fröccsent
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.11.07 09:49

remelem a mi nagykovetunk is ki megy majd buzditani a nepet Washingtown-ba es szabadon velemenyt nyilvanit majd az antidemokratikus Hillary adminisztracio ellen. persze csak megfigyelokent fog majd resztvenni, szigoruan na meg ad majd par interjut is es hasonloan kodosen megvadol nehany magasrangu kormanykozeli tisztviselot.. szemet szemert fogat fogert!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Norbertifor, 2014.11.07 08:51

Az Innováció elkezdődött :) Már az amcsik is minket utánoznak :) :) Kac-Kac
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.06 18:03

..hahahahaha..,ott nem adóztatni akarják ,hanem figyelni-korlátozni ...,a Nagy Testvér figyel !!!..hahahahaha..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html