BUX
37689

Majdnem tuti rákgyógyszer fillérekért

Egy kutatás szerint az Aspirin jelentősen csökkenti a rák kockázatát.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 12:41

Egy több mint egy évszázada feltalált gyógyszer, az Aspirin rendszeres szedése jelentősen csökkentheti a rákbetegség kialakulásának kockázatát - derült ki az oxfordi John Radcliffe Hospital klinikai neurológiai kutatásaiból. Napi 75 milligramm Asprin több mint öt éven át tartó szedésével egyötödével csökkenthető annak kockázata, hogy valaki meghal rákban. Egyes betegségek, esetén még jobb ez az arány: a vastagbélrák esélye 60, a nyelőcsőráké 40, a tüdőráké 30 százalékkal mérsékelhető, ugyanakkor a prosztataráké csak 10 százalékkal.

A kutatást több mint 25 ezer beteg vizsgálata alapozta meg, ám a további ellenőrzésekre van szükség, mielőtt komolyan ajánlják a gyógyszert, ugyanis annak legkellemetlenebb mellékhatása, hogy gyomorvézést okozhat. További figyelembe veendő körülmény, hogy a kutatást a legnagyobb európai gyógyszergyártók támogatták.

Az Aspirint a német Bayern szintetizálta a 19 század végén, a gyógyszer tömeggyártásának kidolgozósa egyben a modern gyógyszergyártás alapjait is lefektette. Sok szakértő szerint azóta sem találtak olyan szert, ami felülmúlná minden készítmény ősanyját - írja a Financial Times. A Bayer a mai napig gyártja az Aspirint, de az első világháború után elvesztette a márkanév használatának kizárólagos jogát a világ jelentős részét, például az USA-ban és Nagy-Britanniában.

A baymedinfo magyarországi hírportál korábbi számítása szerint évente 4-5 ezer forintból megúszható az Aspirin szedése napi rendszerességgel, feltéve, hogy tb-támogatott pirulákkal táplálkozunk.