Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az amerikai betétbiztosítási alap (FDIC) engedve a tőketársaságok lobbizásának az eredetileg tervezettnél puhább pénzpiaci szabályokat fogadott el. A bankok vásárlását megszigorítják ugyan, de a tőkekövetelményeket nem emelik a csillagos égbe. A FDIC ötfős igazgatósága 4-1 arányban támogatta a könnyített rendszert.

A keményítések egyike szerint ha egy tőketársaság felvásárol egy csődbe ment pénzintézetet, akkor azt három évig meg kell tartania. Emellett más bankoktól elvárt 5 százalék helyett 10 százalékban kell kiváló minőségű (Trier 1) eszközöket tartania a birtokában lévő hitelintézet portfóliójában. Ez ugyanakkor kevesebb a júliusi tervezetben szereplő 15 százalékos aránynál.

Az FDIC már nem követeli meg azt sem, hogy a magán-tőketársaságok erős finanszírozóként jelenjenek meg a felvásárolt pénzintézetek mögött. A betétbiztosítási alap szakértői úgy vélik, ezekkel a szabályokkal megakadályozzák, hogy a megszerzett bankok a tőketársaság befektetőinek és más leányvállalatainak kezdjenek hiteleket nyújtani, azaz egyfajta malacperselyként működjenek.

A szabályozó hatóság kettős szorításban van: miközben biztosítékokat kell teremtenie arra, hogy a hitelválság nem ismétlődik meg, az egymás után csődbe menő kisbankok felvásárlásához vevőkre van szüksége, ugyanis nincs elég pénze ezek betéteinek biztosítására.

A javaslat ellen szavazó FDIC-vezető azzal érvelt, hogy nem lehet kimazsolázni a tőketársaságokat a pénzpiac szereplői - a bedőlt bankok potenciális felvásárlói - közül, s rájuk vonatkozóan kirívóan kemény szabályokat hozni. Ez pusztán a verseny eltorzításához vezet.

Sok szakértő egyet ért azzal, hogy a rendszer gyakorlatilag dupla tőkekövetelményt ír elő a tőketársaságoknak, ami versenyhátrányt jelent. Ugyanakkor a szolgáltatási szektorban foglalkoztatottak nemzetközi szakszervezte, a kivásárlásra specializálódott vállalkozások régi bírálója szerint ragaszkodni kellett volna a szigorúbb szabályokhoz. A tőketársaságok sokszor kifosztják a birtokukba került cégeket és bizonytalan helyzetben hagyják hátra őket.