Szövetségi bírósági szintre viszi az amerikai szövetségi energiaszabályozási bizottság (Federal Energy Regulatory Commission; FERC) a JP Morgan ügyét, amely a gyanú szerint manipulálta a villamos energia árakat Kaliforniában és a Közép-Nyugaton.

A hatóság nem a napokban kezdte a vizsgálódást az ügyben, azonban mivel állítása szerint a nagybank nem tett meg mindent az őszinte tájékoztatás érdekében, a héten végül az igaságszolgáltatáshoz fordult. A washingtoni székhelyű FERC szerint a JP Morgan Chase & Co elutasította 25, a nyomozás során kikért elektronikus levél hozzáférhetővé tételét az ügyvéd és ügyfél privilégiumára - helytelenül - hivatkozva.

A FERC még 2011 augusztusában indította el a vizsgálatot, miután a kaliforniai és középnyugati hálózatirányítók panaszai szerint a JP Morgan Ventures Energy Corp. licitálási gyakorlata szerintük problémás volt - mutatják a Bloomberg által ismertetett dokumentumok. Az operátorok szerint a bank kereskedői összességében több mint 73 millió dollárral verték föl az árakat, amelyet végül a háztartások, vállalkozások, vagy közhivatalok fizetnek meg végfelhasználóként. A FERC - amelynek egyik legfontosabb célja az ármanipuláció elleni küzdelem - ügyvédei szerint a bank licitálási gyakorlatát az árampiacok manipulálására tervezték.

A FERC egyelőre nem talált ezt igazoló jeleket, amit reakciójában a bank is hangsúlyoz.

A JP Morgan elleni keresetről szóló hír egy sor, előrehaladottabb állapotban lévő, nagy Wall Street-i bank ellen folyó vizsgálatot követett. Emellett a közelmúltban hasonló indokkal rekord nagyságú, 245 millió dolláros büntetést róttak ki a Constellation Energy nevű társaságra, amelyekek az egész árampiacot megrázták. Az elmúlt hónapokban a FERC egyebek mellett a Barclay's és a Deutsche Bank jogsértéseit jelentette be.

Normál esetben a FERC nem fedi föl nyomozásait, azonban miután a bank nem volt hajlandó a kért levelek átadására, a hatóság bírósági útra terelte az ügyet. A FERC így most már azt is vizsgálja, hogy a hatósággal szembeni megfelelően viselkedett-e a bank.

A legnagyobb amerikai bankra rájár a rúd az utóbbi időben. Miután londoni egysége 2 milliárd dolláros veszteséget jelentett, az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) is nyomoz az ügyben. Jamie Dimon vezérigazgató szerint a veszteség elérheti a 3 milliárd dollárt, más elemzők akár 5 milliárd dolláros veszteséget is elképzelhetőnek tartanak. Mindemellett a JP Morgan, a Citigroup és a Bank of America a Libor kamatmanipulációs botrány ügyében folyó nemzetközi nyomozástól sem számíthat sok jóra. A Barclays 455 millió dolláros büntetése és legfelsőbb szintű személycseréi után is folytatódhat a vizsgálat, ami büntetések, perek, szabályozási szigorítások és negatív hírek sorát jelentheti az érintett bankoknak.