Már a németek sem akarnak dízel autót venni?

Az új autók vásárlói egyre kisebb arányban döntenek dízel modell mellett a Duisburg-Essen Egyetem CAR autóipari kutató intézetének tanulmánya szerint.
Domokos László, 2017. május 14. vasárnap, 15:15
Fotó: MTI/EPA

Az intézet felmérése szerint az áprilisban vásárolt autóknak mindössze 23,8 százaléka volt dízel, ami a legalacsonyabb arány a kis lökettérfogatú benzines autókat támogató 2009-es roncsprémium óta.

Ferdinand Dudenhöffer egyetemi professzor, a CAR intézet vezetője szerint elsősorban az Euro 6-os dízelmotorok valós közlekedési körülmények között a megengedettnél magasabb károsanyag kibocsátását kimutató mérések riasztják el a vásárlókat a dízeles modellektől. A bizonytalan jövő egyre nagyobb szerepet játszik a vásárlói döntésekben. Az Euro 6-os dízelek vásárlói zsákbamacskát vesznek a számos városközpontban kilátásba helyezett behajtási tilalom miatt - véli a kutató.

A professzor arra szólította fel az autógyártókat, hogy az eladások további csökkenésének megállítása érdekében Euro 6 plus tanúsítvánnyal garantálják a dízel járművek küszöbérték alatti károsanyag kibocsátását valós közlekedési helyzetekben is.

Ehhez képest nem tesz le a dízelmotor fejlesztéséről a német Continental autóipari alkatrész-beszállító konszern. Wolfgang Schäfer pénzügyi igazgató a Reuters hírügynökségnek a napokba azt mondta, hogy a modern dízelmotorok meg tudnak felelni az emissziós követelményeknek és így ígéretes technológiai alternatívát jelentenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.05.14 17:34

aki keveset megy, annak nem éri meg a dízel, aki viszont sokat, annak nem szabad benzinest venni.

kivéve ha kőgazdag és szarik rá, hogy hányezer eurót tankol bele havonta a ferrariba vagy rolls royce-ba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html