Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány ellenére újra beindult a kereslet a luxuskategóriába tartozó járművek iránt a Rolls-Royce vezetője szerint - írja a BBC.

Torsten Müller-Ötvös szerint Ázsia, Európa és az Egyesült Államok piaca többé-kevésbé visszaállt a megszokott kerékvágásba. A járvány alatt pár hétre leállt le a gyártás, a megtorpanás azután jött, hogy a 2019-es volt a cég 116 évének legsikeresebbje. A Rolls-Royce legnagyobb piaca az Egyesült Államok, Kína szintén fontos szerepet tölt be, és az Egyesült Királyságban is erős a kereslet, az eladások 10 százalékát hozza ez az ország.

Lesz-e elektromos Rolls-Royce?

A vállalat új modellje, a Rolls-Royce Ghost most jelent meg, ennek az autónak az ára 250 ezer font, azaz közel 97 millió forint. Ez ugyan nem elektromos, de a Lunaz nevű cég - amely klasszikus autókból csinál elektromos változatot - már lépett: egy 1961-es Rolls-Royce Phantom V már létezik elektromos formában is.

Az autó ráadásul egy 120 kilowattórás, vagyis a világ legnagyobb akkumulátorával van felszerelve, hogy a megtehető hatótávolság értelmezhető legyen. A cég szerint több mint 480 kilométer megtételére képes az autó, amelyért minimum 140 millió forintnak megfelelő összeget kell letenni. 

A Rolls-Royce 2018-ban még azt mondta, hogy 2040-re már csak elektromos autókat gyártanak majd, addig is, ameddig a törvények megengedik, 12 hengeres motorokat használnak. A cég vezetője szerint ugyan a Rolls Royce autókat nem a nagyon hosszú utakra használják, de a jövő egyértelműen az elektromos autóké.

Müller-Ötvös idén ezt most, a CNBC amerikai televíziónak nyilatkozva úgy pontosította, hogy már ebben az évtizedben fokozatosan átállhatnak elektromos motorra a cégnél.

Nő a villanyautók részesedése

Tehát a Rolls-Royce is beszáll a villanyautók piacára, amely az Európai Unióban tempósan növekszik, részben az állami támogatások eredményeként.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint az idei év első felében ugyan az újautó-eladások csökkentek, a tisztán elektromos autók aránya növekedett. Az összes forgalomba helyezett személyautó 7 százalékát adták, szemben az egy évvel korábbi 2,5 százalékos részesedéssel.