Már a svájci bankok is kiadják a ügyfeleik titkait

Január 1-től már él a szabály, miszerint a svájci bankoknak évente ki kell adniuk a magánszemélyek náluk vezetett bankszámláinak adatait. Korábban Svájc csak bizonyos esetekben adott ki ilyen információkat az országok egy szűk körének, mostantól viszont hivatalosan is vége a banktitok korszakának - írja a CNBC.
portfolio.hu, 2017. január 3. kedd, 10:50
Fotó: Reuters

A banki információk automatikus megosztásának nemzetközi egyezménye (AEOI) idén lépett érvénybe, ennek értelmében a svájci bankoknak is meg kell osztaniuk az ügyfeleik bankszámláira vonatkozó adatokat az egyezményt aláíró más országokkal - számolt be a CNBC.

Az alpesi ország mindeddig a szigorú banktitokról volt híres, nem hiába volt közkedvelt sok vagyonos külföldi magánszemély körében. A rendszert már 2008-ban elkezdték élesen bírálni, korábban az amerikai FBI a UBS ellen több milliárd dolláros adóelkerülési ügyben indított nyomozást.

Az új egyezmény értelmében Svájc január 1-től megkezdi a banki adatok gyűjtését, és azokat legkorábban 2018-ban adják ki. Ezzel párhuzamosan a svájci adóhatósági szervek is megkapják svájci ügyfelek külföldi bankoknál tartott bankszámláinak adatait. Az így begyűjtött információk azonban csak adófizetési kötelezettségek behajtására használhatóak fel, és nem lehet őket nyilvánossá tenni.

HOZZÁSZÓLÁSOK