BUX
40987

Már a valuta-hozzájutást is korlátozzák

Miközben a minszki jegybank korlátozta a lakosság hozzájutását a külföldi valutákhoz, a Moody’s arra figyelmeztetett, hogy fizetésképtelenné válhatnak a belarusz bankok és befagyaszthatják a valutaszámlákat.

Barabás T. János, 2011. augusztus 25. csütörtök, 09:40

A belarusz jegybank hat héttel azután, hogy engedélyezte a vezető kereskedelmi bankoknak a külföldi valuták eladását magánszemélyeknek, gyakorlatilag visszavonta azt. Levélben "ajánlotta" a nagybankoknak, hogy kihelyezett egységeikben csak a külföldi valuták vásárlását folytassa, de szüntesse meg eladásukat, illetve korlátozza azt a "társadalmilag fontos célokra", mint külföldi gyógykezelés költségeinek fedezésére - közölte Alekszandr Timosenko, a központi bank elnöke. Azonban a BelTA hírügynökség jelentése szerint ezekben az esetekben is a bank csak az állami ellenőrző szervek engedélyével járhat el.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő eközben figyelmeztetett: nő a veszélye annak, hogy a belarusz bankok fizetésképtelenné válhatnak és befagyaszthatják a valutaszámlákat. Az intézet becslése szerint az országnak 3,6 milliárd dollárnyi külföldi valutára van szüksége ez év második felében és jövőre ahhoz, hogy fenntartsa a bankszektor stabilitását és finanszírozza költségvetési hiányát. A szükséges hitelt biztosíthatja az Eurázsiai Gazdasági Közösség válságelhárító alapja - vagyis az oroszok -, a kölcsönük feltételeként szabott nagyprivatizáció bevételei, illetve a Nemzetközi Valutaalap. Ha így sikerül hozzájutni a szükséges valutához, akkor a bankok hitelbesorolása a jelenlegi, B3-as szinten maradhat annak ellenére, hogy rossz hiteleik aránya 2012 végére 15 százalékra emelkedhet, és újabb 1 milliárd dolláros tőkeinjekcióra szorulnak.

Ha viszont nem sikerül megállapodni az IMF-fel, s a lazított monetáris politika és amiatt, hogy a kormány nem hajlandó végrehajtani a nagyprivatizációt, s így nem jön össze a szükséges valutamennyiség, a hatóságok befagyaszthatják a valutabetéteket, vagy önkényesen átválthatják azokat belarusz rubelre, s a jövő év végéig 20 százalékra emelkedhet a behajthatatlan kölcsönök aránya. Ez jelentősen növelné a fizetésképtelenség kockázatát, és a Caa osztályba rontaná le a hitelbesorolást.