Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervezett Paks II atomerőműhöz hasonló, nyomottvizes VVER-1200-as novovoronyezsi 6-os blokkot moszkvai idő szerint pénteken hajnali 3 óra 35 perckor kapcsolták rá a hálózatra, próbaüzemben járatva meg a generátort.A indítást  megelőzően számos ellenőrző vizsgálatot végeztek el különböző teljesítményszinteken, amelyek igazolták a blokk berendezéseinek megbízható működését - olvasható a Rosatom közleményében.

A 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokk innovatív megoldások egész sorát vonultatja fel, műszaki és gazdasági mutatói az elődeinél jobbak, működése teljességgel biztonságos és mindenben megfelel a NAÜ fukusimai baleset után támasztott követelményeinek. A blokktípus sajátossága, hogy számos passzív biztonsági rendszerrel szerelték fel, amelyek teljes áramkimaradás esetén a kezelőszemélyzet beavatkozása nélkül is képesek működni. A novovoronyezsi új 6-os blokkon olyan egyedülálló biztonsági rendszerek működnek, mint a reaktor passzív hőelvezető rendszere, hidrogén- rekombinátorok, valamint a zónaolvadék-csapda.

Jelenleg a világban Oroszországon kívül máshol is épülnek 3+ generációs atomerőművek - az USA-ban és Franciaországban is -, ám a novovoronyezsi 6-os blokk az első új generációs blokk, amely megkezdte az energiatermelést.
A novovoronyezsi új blokk üzembe állásával másfélszeresére nő a novovoronyezsi atomerőmű termelése. Várhatóan az ipari méretű energiatermelés 2016. év végén kezdődik meg, amikorra elvégzik az összes szükséges üzemi próbát.