Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A világ három legnagyobb levélszemétgyártója a karácsonyi időszakra visszafogta tevékenységét - véli Paul Wood a Symantec Hosted Solutions hálózati biztonsággal foglalkozó vállalat elemzője. Az okokra egyelőre még nem találják a pontos választ, de a levélszemetek szakértői szerint csak ideiglenes ez a látványos visszaesés.

A világban forgalomban lévő kéretlen levelek döntő többségét a botnetek, azaz a zombi számítógépek hálózata küldi ki. A botnet célja, hogy nagyteljesítményű, gyors, mégis anonim infrastruktúrát biztosítson a spammernek, aki így könnyen és gyorsan tud nagy mennyiségben spamet küldeni.


A botneteket hétköznapi - otthoni, iskolai, vállalati - számítógépek alkotják. Egy számítógép anélkül is tagja lehet egy botnetnek, hogy a gép gazdája ezt megengedte volna, vagy akár tudna róla.


Az ilyen speciális, kéretlen üzenettel is terjedő spamküldő alkalmazás a Rustock nevű botnet, amely korábban a világ levélszemét-forgalmának 47-48 százalékát küldte.

Decemberben azonban a Rustock mindössze a spamek fél százalékát küldte, ezzel együtt további két jelentős zombihálózat, a Lethic és a Xarvester is "csöndben volt" - magyarázta Wood.


Hozzáértők szerint az ideiglenes leállásnak az is oka lehet, hogy az eddigi levelekkel már nem érték el a kívánt eredményt, és mivel a spamek küldőit csak a profit érdekli, valószínű, hogy más fortéllyal hamarosan újra jelentkeznek.


A számítógép-használók felvilágosítása és a spamellenes kampányok is nehezítik a levélszemétküldők munkáját - hangsúlyozta Wood, hozzátéve, hogy korai lenne megbecsülni, meddig tart a vihar előtti csend - adta hírül az MTI a BBC-re hivatkozva.