Már öt napja sztrájkolnak az Adidas és a Nike beszállítójánál

A helyi beszámolók szerint az elmúlt évek egyik legnagyobb munkabeszüntetése zajlik az Adidas és a Nike kínai beszállítójánál, a Jüe Jüen cipőgyártónál.
portfolio.hu, 2014. április 18. péntek, 18:09
Fotó: Reuters

Már ötödik napja tart az Adidas, a Nike és az Asics beszállítójának, a kínai Jüe Jüen cipőgyár munkásainak a sztrájk. A dolgozók szerint a vállalat a törvényeket megszegve nem fizeti nyugdíjukat, társadalombiztosítási hozzájárulásukat, egészségügyi biztosításukat, valamint lakhatási támogatásukat. Becslések szerint a cipőgyártó közel 161 millió dollárral tartozik alkalmazottainak - írta a Theedgemalaysia.com.

A megmozdulásról, ami a megfigyelők szerint az elmúlt évek egyik legnagyobb demonstrációja, először a China Labour Bulletin (CLB) számolt be. A CLB szerint a munkaügyi vita április elején kezdődött, a cég azóta sem tett lépéseket annak érdekében, hogy tisztázza a helyzetet. Az egyes híradások eltérően számoltak be a tüntető tömeg nagyságáról, volt, aki tízezres, volt, aki negyvenezres tömegről beszélt.

Az Adidas és a Nike úgy reagált, hogy figyelemmel kíséri az eseményeket és megtesz mindent annak érdekében, hogy mielőbb rendeződjön a helyzet a beszállítójánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.04.19 11:02

A Kétharmad országában nem lenne sztrájk.

Nem, Kétharmadiában ilyesmi ismeretlen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html