Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Deutsche Telekom (DT) távközlési konszern teljes privatizációját sürgeti a német számvevőszék. A kormány a felvetésre reagálva  közölte, hogy egyelőre nem tervezik az állami tulajdonrész értékesítését. (A DT a Magyar Telekom Nyrt.-ben 59,21 százalékos közvetett tulajdonosi részesedéssel, illetve szavazati joggal rendelkezik.)

A számvevőszék alelnöke a Die Welt című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az állam gazdasági szerepvállalása folyamatos elemzést és felülvizsgálatot igényel. Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy fűződik-e közérdek az állami befolyáshoz egy-egy gazdasági társaságban. A vasúti infrastruktúra területén például indokolt az állam jelenléte tulajdonosként, és nem lenne jó megoldás a hálózat leválasztása és privatizációja - mondta Christian Ahrendt.

A távközlésben viszont már nincs szükség az államra tulajdonosként, hiszen a piacon erős a verseny és magas szintű a résztvevők innovációs, újító tevékenysége. Közérdek híján pedig nincs szükség az állami tulajdonrész megtartására - tette hozzá.

A német állam nyomdától fesztiválszervező cégig összesen 702 társaságban érdekelt. A világszerte 230 ezer embert foglalkoztató DT-ben 31,9 százalékos az állami tulajdonosi részesedés. A pénzügyminisztérium távlati tervei között szerepel a privatizáció folytatása, a tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint azonban jelenleg nincs napirenden a részesedés csökkentése.