A pénzintézet a tanácsot a magyar és román állami finanszírozás körüli aggodalmakkal indokolta, amely ezen országok piacait nyomás alatt tartják - írja a Bloomberg.

A bank szerint a forint ebben a negyedévben a világ legrosszabban teljesítő devizája mind az euróval, mind a dollárral szemben, és további gyengülésre lehet számítani. A pénzintézet elemzői azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a következő pár napban a forint átviszi a 290-es szintet az euróval szemben.


A Danske Bank szerint a feltörekvő devizák között a lej és a dél-afrikai rand is törékenynek tűnik.


A román deviza hétfőn 2,2 százalékkal esve történelmi mélypontjára süllyedt az euróval szemben az erősödő kétségek miatt, miszerint Románia nem fogja tudni keresztülverni  a kiadáscsökkentéshez szükséges megszorító intézkedéseket, és emiatt a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag további részletéhez sem fog hozzájutni.

Egyrészt az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését és az ellenzéki vezető, Victor Ponta hétfőn bejelentette, hogy újabb bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen - emlékeztetett a bank elemzésében.


Ugyanakkor a pénzintézet elemzője, Lars Christensen, úgy vélekedett, hogy a magyar és román állami finanszírozás körüli aggodalmak és a politikai bizonytalanság az európai, a közel-keleti és afrikai piacokat nyomás alatt fogja tartani. Ezért a bank ügyfeleinek forint és lejeladást illetve csehkorona-vásárlást javasol.

A Société Générale másként látja, a francia bank éppen lejvásárlást ajánl a befektetőknek.