A Standard & Poor's és a Moody's eltérő véleménnyel vannak a spanyol bankszektor állapotáról. Noha mindkét hitelminősítő társaság szerint 100 milliárd euró körüli a spanyol bankok rosszhitel-állománya - a Standard and Poor's becslése szerint 99,3, a Moody's szerint 108 milliárd euró -, a Standard and Poor's jóval borúsabban látja a helyzetet.

A Standard and Poor's számításai szerint az elmúlt egy évben közel 20 milliárd euróval nőtt a spanyol pénzügyi szektor bedőlő hiteleinek állománya, amit a bankok ingatlanpiaci kitettségével lehet magyarázni - írja a Reuters. A spanyol bankok ugyanis az elmúlt évtized ingatlanpiaci növekedését kihasználva nagy mértékben ruháztak be a szektorba.

A 2008 óta folyamatosan eső - igaz, az elmúlt hónapokban stabilizálódó - ingatlanárak következményeitől még jó ideig szenvedni fognak a spanyol bankok, amelyek könyvein a Standard and Poor's szerint még mindig 700 ezer-egymillió ingatlan szerepelhet.

Valamiről elfelejtkezett a S&P?

A Moody's keddi közleménye szerint azonban "egészségesebb" a spanyol pénzügyi szektor, mint a piac gondolja, mivel a bankok már annyi hitelkockázati céltartalékot képeztek, amennyi a rossz hitelek háromnegyedét fedezi - írja a CNBC.

Amíg az Európai Központi Bank biztosítja a (piacinál olcsóbb) finanszírozást, addig nem omlik össze a spanyol bankszektor - nyilatkozta Johannes Wassenberg, a Moody's vezető elemzője.