Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügy előzménye, hogy 2013 áprilásában az EB-nek gyanús lett, hogy a Mastercard speciális szabályozással élt a kártyás vásárlásoknál: h valaki online vagy kiskereskedőnél vásárol, akkor ezért díjat terhelnek az - egyszerűség kedvéért - eladó bankjára, amelyet a vásárló bankjának kell megfizetnie. Viszont abban az országok között jelentős eltérés lehet, hogy ennek díja mekkora, mert sok bank olcsóbb csomagokat kínál a kereskedőknek, de a Mastercard ezt nem engedte kihasználni, hanem az eladó országának tarifáját kellett használni. Azonban az értékesítőnek, mivel neki kellett megfizetni a díjat, azt beépítette az árakba is, amelyet végül a fogyasztók álltak - derül ki a bizottsági magyarázatból.

A Visa után a MasterCard a második legnagyobb kártyaszolgáltató az Európai Gazdasági Térségben (EGT) a kibocsátott kártyák és a tranzakciók értékét illetően.

Az egységes piacon a kártyás fizetések kulcsfontosságú szerepet játszanak úgy a hazai mint a határokon átnyúló, vagy interneten történő fizetések terén: az európai fogyasztók és vállalatok készpénzmentes kifizetéseik több mint felét kártyák segítségével bonyolítják. A kártyás fizetéseknél az eladó bankja bankközi jutalékot fizet a fogyasztó bankjának, és ezt a díjat az eladók be szokták építeni áraikba.

A bankközi jutalék mértéke jelentősen különbözött az európai országokban 2015. december 9., a bankközi jutalékok egységes európai szabályozásának bevezetése előtt. A MasterCard ugyanakkor szerződéseiben előírta az eladóknak, hogy kártyás fizetések után a saját országukban érvényes bankközi jutalékot fizessék meg, amivel megakadályozta, hogy a bankok az EGT egy másik tagállamában található kiskereskedőtől alacsonyabb tranzakciós díjat kérjenek.

A MasterCard megsértette az Európai Unió trösztellenes szabályait azzal, hogy a bankközi jutalékokra vonatkozó szabályai mesterségesen megnövelték a kártyás fizetések költségeit, korlátozták a határokon átnyúló versenyt, és az egységes piac mesterséges felszabdalásához vezetett - állapította meg az Európai Bizottság, amely mindazonáltal 10 százalékkal csökkentette az előzetesen megállapított bírságot cserébe azért, mert a MasterCard együttműködött Brüsszellel, elismerve a tényeket és az unió versenyjogi szabályainak megsértését.

Az egységes európai szabályozás bevezetésével megszűnt a MasterCard jogsértő szabályozása.