A gazdasági miniszter a Bloomberg szerint egy budapesti interjújában elmondta, hogy a kormánynak nem sikerült csütörtökön megállapodni a bankokkal az őket érintő 120 milliárd forintos idei évi adóról, mert hat bank tulajdonosa nem engedte a magyar képviselőik részvételét a tárgyalásokon.

Matolcsy ugyanakkor azt is hangsúlyozta a Reutersnek, hogy a magyar kormány ettől függetlenül nem fog letenni a bankadó bevezetéséről és pénteken a parlament elé is viszi a javaslatot.

A Bloomberg szerint a gazdasági miniszter utalt arra, hogy a magyar bankadó a nemzetközi üzleti életben nagy vihart kavart, amelyet azzal indokolt, hogy azért aggódnak, mert ha Magyarország bevezeti tervezett mértékű sarcot, akkor Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Románia, Szlovákia is követné a példát.


A két évre tervezett adót a bankok a mérlegfőösszeg, a biztosítók a nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is a nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót - ismertette Matolcsy, aki megismételte: az évi 200 milliárd forintos adó "kőbevésett". A mérlegfőösszegnél először a 2009. évi mérleg lesz a kiinduló pont. A bankoktól 120 milliárd forintot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárd forintot várnak - mondta Matolcsy.

A tervezett mérték azonban a duplája az EU-ban tervezett mértéknek és az unió gazdasági és pénzügyi biztosa, Olli Rehn, "komoly kétségeinek" adott hangot a kivetni kívánt adóval kapcsolatban - emlékeztetett a Bloomberg.