Még az idén megszületik a Google- és Facebook-adó?

Franciaország nem nyugszik addig, amíg véghez nem viszi a terveit, miszerint még idén elfogadtatja az európai szintű digitális adót - mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter.
Domokos László, 2018. november 6. kedd, 17:12
Fotó: Shutterstock

Az adó az olyan amerikai internetes óriásokat sújtaná leginkább, mint a Google, az Apple, vagy a Facebook és a cél, hogy igazságosabb legyen a vállalatok adófizetése - írta a Portfolio.hu a CNBC alapján.

Még van három vagy négy hét az uniós pénzügyminiszterek találkozója (Ecofin) előtt, hogy e technikai kérdésekre megoldást találjunk. Éjjel-nappal a német barátainkkal tárgyalunk, hogy kompromisszumos megoldásokat találjunk - tette hozzá a francia miniszter.

Az Európai Bizottság adatai szerint az internetes cégek átlagosan 9,5 százalékos effektív adókulcsot fizetnek Európában, szemben a "hagyományos" iparágak 23,2 százalékos adójával. Brüsszel egy közös európai megoldást szorgalmaz, amely lehetővé tenné, hogy az egyes európai országok megadóztassák a saját területükön termelődő profitokat, még ha az adott országban nincsenek is fizikailag jelen. A cégnek legalább 7 millió euró bevétele legyen az adott országban, vagy 100 ezer felhasználója az adott évben, vagy 3000 céggel legyen üzleti kapcsolata digitális szolgáltatásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.11.07 06:31

Franciaország gyakorlatilag csődben van. A seggbuta politikusoknak más ötlete nincs, csak elvenni azt, amiért más dolgozott meg. Aligha fog menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html