Államosítani kényszerülhet a Hypo Real Estate Holding AG-t (HRE), a nehézségekkel küszködő jelzáloghitel-bankot a német kormány. Úgy tűnik ugyanis, hogy a befektetőként jelentkező amerikai J. C. Flowers & Co.-val folytatott tárgyalások nem járnak sikerrel. A tengerentúli cég ragaszkodik a részvényenkénti 10 eurós vételárhoz, míg a kabinet az ennél negyed euróval magasabb piaci árat ajánlja.

A pénzintézet előtt álló alternatívák így igen beszűkültek, s bár a CDU nem támogatja az államosítást, valószínűleg nem lesz más választás. Merkel kancellár ma találkozik minisztereivel, hogy a kérdést megvitassák. A mostani lenne az első német bankállamosítás 1931 óta.

A kisrészvényesek azt kérik a kormánytól, hogy a bank átvétele helyett tőkeinjekcióval segítsen a pénzintézeten. A Hypo Real Estate szeptember óta - tőke és állami garancia formájában - összesen már 102 milliárd euró segítséget kapott.

A jelzáloghitel-bank csődje megengedhetetlen, hiszen az strukturális zavarokat okozna az egész német bankrendszer számára - fogalmazott Merkel.