Még egy lapáttal kerülhet a Mount Everest méretű pénzhegyre

A világ egyik leghíresebb cége lett a SpaceX, miután több sikeres rakétatesztet is végrehajtott, valamint az idén kilőtt a világűrbe egy Tesla típúsú autót. A cég most újabb kötvénykibocsátásra készül, amivel 24 milliárd dollárra nőhet az értéke - írja a Recode.
Szabó Dániel, 2018. április 13. péntek, 06:20
Fotó: AFP

Nincs jelen a tőzsdén, így az Egyesült Államok harmadik-negyedik legmagasabb értékű magánvállalata a SpaceX, amely a modern űrkutatás, és teherűrhajó-felbocsátás egyik legizgalmasabb szereplője újrahasznosítható rakétáival. A céget legutóbb novemberben 21 milliárd dollár értékűre becsülték, de most újabb tőkeinjekciót kaphat.

A delaware-i központú cég egy múlt heti cégközlönyös bejelentésben nyilvánosságra hozta, hogy engedélyez egy új 500 millió dolláros finanszírozási csomagot, melyet 169 dolláros árfolyamon értékesít. A cég kötvényt bocsát ki, vélhetően nem jelenik meg a közel jövőben a tőzsdén, így némileg kockázatos befektetésnek számít. Részben ez is az oka, hogy a vállalat többnyire a már meglévő befektetőinek ad nagyobb részesedést.

A Recode cikke szerint vélhetően most is ez történhet: a leadott cégbírósági bejelentésben ugyanis nem szerepel, hogy új kötvényeket bocsátanak ki. Így vélhetően valamelyik nagyobb likviditású jelenlegi kötvényes szerezhet további részesedést. Így esélyes lehet a DFJ, a Founders Fund, a Google és a Fidelity. Ha pedig ez az 500 milliós tőkebevonzás sikerül, akkor a cég értéke 23,7-24 milliárd dollár lehet.

Ez körülbelül 6000 milliárd forintos összeg forintban kifejezve. Összehasonlításképpen Magyarországon nagyjából ekkora a befektetési alapok vagyona, de ez a kétszerese a magánnyugdíjpénztáraktól 2010 végén államosított pénzmennyiségnek.

A fotó forrása: AFP Photo/Peter Parks.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.04.13 09:24

Haha, ez olyan mint a Tesla. Egyetlen fillér nyereséget sem termelnek, a részvényesek pénzét költik, akik azért veszik a részvényeket, mert azt hiszik, hogy egyszer majd nagyot kaszálhatnak. De nagyot bukhatnak is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html