Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha nem lett volna elég mindaz a csapás, amelyet a világgazdaság idén elszenvedett, akkor az év utolsó napjaira előjött még egy bizonytalansági tényező: az 1998-as ázsiai válság kísértete beköszönt Thaiföldre - derül ki a Bloomberg tudósításából. A thai kormány kezdeményezte, hogy a jegybank vegyen át az akkori bankmentő programból hátramaradt 1,1 ezer milliárd baht (34,8 milliárd dollár) adósságot.

A központi bank függetlenségét sértő javaslatot azzal indokolják, hogy annak eredményeként 65 milliárd bahttal (kétmilliárd dollár) csökkennének az állam éves kamattörlesztési kötelezettségei, amit a novemberi árvizek utáni kártalanításokra és helyreállításra lehetne fordítani. Nem ez az első beavatkozási kísérlet az elmúlt időszakban: a kormány októberben kamatcsökkentést követelt a banktól, szintén azzal érvelve, hogy így segíthetné a katasztrófa utáni talpra állást.

Nem kéne ezt csinálni!

A követeléssel kapcsolatban nincs összhang a kormányon belül sem. Thirachai Phuvanatnaranubala pénzügyminiszter szerint az adósság áttelepítése megrendítené az ország iránti befektetői bizalmat és alágyújtana az inflációnak. Az elmúlt napok bathgyengülését is a pénzromlás felgyorsulásától való félelmek mozgatták - érvel Somprawin Manprasert, a bankoki Tisco Securities elemzője. A lépés precedenst teremthet: a gazdaság szereplői úgy gondolhatják, hogy ha egyszer megtörténhetett, akkor a kormány újra átháríthatja problémáit a jegybankra.

A thai deviza tegnap két hónapja nem látott mértékben, 31,75 bath/dollárra gyengült, ami 2010. augusztus közepe óta a leggyengébb értéke. A zuhanás ma is folytatódott, és úgy nézett ki, hogy a bath 2011-et 2005 óta nem látott 12 hónapos eséssel végzi.

14 éve nyögik a válság terheit

A kérdéses adósság akkor keletkezett, amikor az ázsiai valutaválság idején a thai kormány kénytelen volt megmenteni az ország bankjait. Az erre létrehozott úgynevezett pénzintézeti fejlesztési alap 1,4 ezer milliárd baht adósságot gyűjtött be 1997-ben, miközben a kormány bezárt több mint 60 pénzügyi szolgáltatót és állami tulajdonba vette a támogatásban részesült kereskedelmi bankokat, az ország 14 pénzintézetének felét.

Az adósságot sajátos módon kezelik: az alap könyveiben nyilvántartott pénz az államadósság elkülönített része - a központi bank által kibocsátott, a bankmentésre megelőlegezett összeg -, amely után a kormány a jegybanknak kamatot fizet, az utóbbi pedig éves nyereségéből csökkenti a tartozást. Az elmúlt években így 300 milliárd bathot faragtak le az adósságból.

Egy jó trükk, az nem rossz

Ebből fakadóan a jegybank csak úgy vehetné át a maradék összeget, hogy az fedezetlen pénzkibocsátásként növelné mérlegét, viszont az államadósság csökkenne, ami lehetővé tenné a kormánynak, hogy némi költekezéssel fényezze magát. Helyi elemzők ezért az árvízre hivatkozást csak porhintésnek tartják.

Sethaput Suthiwart-Narueput, a bankoki Advisor Co partnere úgy véli, hogy Yingluck Shinawatra kormányfő így próbálja megkerülni az ország merev államadósság-plafonját. Thaiföldön egy 1959-es törvény értelmében a kormány nem vehet fel több hitelt éves költségvetési kiadásai 20, plusz adósságfinanszírozási költségei 80 százalékánál.

Ehhez a szabályhoz, amelyet az "ősapák mérhetetlen bölcsessége szült", nem mernek hozzányúlni, mert az majdnem olyan lenne, mintha a Bibliát módosítanák. Egy jó trükktől azonban nyilván nem riadnának vissza - érvel a szakértő.