Még jobban elszállhat az olaj ára

Az iráni olajminiszter felszólította Szaúd-Arábiát, tartózkodjon az olajkitermelés elhamarkodott emelésétől - közölte vasárnap az iráni IRNA hírügynökség.
MTI-Eco, 2011. február 27. vasárnap, 20:34
Fotó:

"Az OPEC nem hozott döntést rendkívüli ülés tartásáról a kitermelési szint megemelésére ... Szaúd-Arábiának tartózkodnia kellene a kitermelés elhamarkodott megemelésétől ... legfőképpen egy ilyen döntés önálló meghozatalától ... nincs szükség a kitermelés növelésére" - mondta Maszúd Mir Kazemi iráni olajminiszter az IRNA hírügynökségnek.


Az olajárak a héten megközelítették a hordónkénti 120 dolláros szintet a líbiai olajtermelés kiesésének hatására. A napi mintegy 1,3 millió hordós líbiai olajexportnak 80 százalékát európai finomítók veszik fel.


A héten Szaúd-Arábia több, az olajszállítási kiesések által érintett európai olajipari vállalattal is tárgyalásokat folytatott és kifejezte szándékét a szállítási kiesések pótlására. Szaúd-Arábia biztosította tárgyaló feleit arról, hogy képes a líbiaihoz hasonló minőségű könnyűolajat szállítani rövid határidővel és az eljuttatni az európai piacra.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK