Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UBS AG, Svájc legnagyobb bankja bejelentette, hogy a tervek szerint Axel Weber, a Bundesbank korábbi elnöke, az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának volt tagja töltheti be a pénzintézet elnöki tisztét 2013-tól. Az 54 éves szakembert a közvetkező közgyűlésen, jövő májusban jelölik az igazgatótanácsba, s ha a részvényesek megválasztják, akkor egyből elnökhelyettessé léphet elő. Kaspar Villinger, a bank jelenlegi elnöke teljes mellszélességgel támogatja potenciális utódát, akit nemzetközileg ismert és elismert szakembernek tart. Weber volt a fő esélyes az ECB elnöki posztjának átvételére, miután Jean-Claude Trichet megbízatása ősszel lejár, ám februárban váratlanul lemondott minden tisztségéről, mivel vitába kerekedett kollégáival a bank döntéshozó testületében. Weber hevesen ellenezte, hogy az ECB bármilyen szerepet játsszon az adósságválságba keveredett eurózóna-tagországok megmentésében. A szakembert a Deutsche Bank elnöki posztjának átvételére is esélyesnek tartották.

Az UBS-t jelenleg a 70 éves Villinger mellett a 67 éves Oswald Gruebel vezérigazgató irányítja, a két menedzsert 2009-ben hívták vissza jól megérdemelt luxuskörülmények között töltött nyugdíjas pihenésükből, hogy tegyék rendbe a bankot, miután a válság miatt elszenvedte Svájc történetének legnagyobb vállalati veszteségét. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint Weber hasznos "vagyoneleme" lesz az UBS-nek, kiváló nemzetközi kapcsolatai Európában és a világon, a változó pénzintézeti szabályozási környezetről szerzett tudása nagyon-nagyon hasznos lesz a svájci banknak. Az UBS részvényei ugyanakkor meg sem röccentek a bejelentés hatására - akárcsak ma, idén eddig lényegében stagnáltak.

Az UBS azt tervezi, hogy 2010-ben elért adózás előtti nyereségét duplájára, 15 milliárd svájci frankra növeli 2014-re. Elemzők azonban megkérdőjelezik a terv realitását, mivel az új pénzügyi szabályok miatt növekvő tőketartalék-követelmények elnyelik a bankok profitját. A piac ugyanakkor eredményeket vár a pénzintézettől, ezért nő a nyomás bankon, hogy gurítson valamit.

Weber kétmillió frankot és 200 ezer UBS-részvényt kap, ha megválasztják az igazgatóságba. Az utóbbit egy évig nem adhatja el. További 1,5 millió frank és 150 ezer papír üti a markát éves fizetésként - utóbbit négy évig meg kell tartania -, ami kétmillió frankra, illetve 200 ezer részvényre nő, ha elnökké választják. A bank 2006-ban összesen 26,6 millió frank kompenzációval értékelte korábbi elnöke Marcel Ospel tevékenységét, ám alaposan lefaragta bónuszait, miután kiderült, hogy miközben állami segítséggel kellett kivakarni a válság hatására elszenvedett veszteségeiből, óriási pénzeket fizet vezetőinek.