Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Október 11-ig több, mint 175 ezer, tíz évnél öregebb autót adtak le Romániaszerte az erre a célra kijelölt roncstelep valamelyikén - derül ki a környezetvédelmi minisztérium adataiból. Az autópark felújítását célzó program keretében azonban mindössze 47,6 ezer új autót vásároltak, gépkocsinkét átlagosan 2,8 értékjegyet használtak fel.


A bukaresti kormány az idén tavasszal indította újra roncsprogramját, amelynek keretében úgynevezett voucher-rendszert vezetett be. Ez azt jelenti, hogy bárki korlátlan számú öreg autót adhat le gépkocsinként 3800 lejes (közel 900 euró) értékutalványért cserébe. Új autó vásárlásakor azonban legfeljebb három kupon váltható be. Az értékjegyek azonban nem névre szólnak, így ezek akár tovább is adhatók, így ezt kihasználva azok is szabadulhatnak kiöregedett járgányuktól, akik nem feltétlenül kívánnak új autót vásárolni.

Az értékjegyek adásvétele hatalmas üzletnek bizonyult, a spekulánsok internetes apróhirdetéseken, illetve az erre szakosodott online börzéken keresztül átlagosan 700-800 lejért vásárolták fel a vouchereket amelyeket később 1000-1100 lejért adták tovább. Annak, aki új autót vásárolt, még így is megérte, hiszen a három, összesen 11 400 lej értékű kuponért mindössze 3-3,5 ezer lejt kellet fizetnie.


Ennek ellenére az értékjegyek iránt meglepően alacsony a kereslet, ami szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a potenciális vevők további árcsökkenés reményében utolsó percig halogatják a vásárlást. A határidő közeledtével azonban egyáltalán nem csökkentek az árak, a kuponok nem hivatalos árfolyama elérte az 1200 lejt is, ami részben azzal magyarázható, hogy a spekulánsok az utolsó napokban nagy rohamra számítanak, részben pedig azzal, hogy olyan piaci pletykák is terjedőben vannak, miszerint az értékjegyek felhasználási határidejét meghosszabbítják.

A hírek szerint jogszabály-módosításra is sor kerülhet, amely új autó vásárlásakor három helyett öt értékjegy beváltását is lehetővé tenné. A határidő azonban vészesen közeleg, az autóvásárlónak legkésőbb a jövő hét elejéig be kell nyújtani a három vouchert is tartalmazó, az állami támogatást igénylő dokumentációs mappát jóváhagyásra, az átfutási idő ugyanis egy-másfél hetet is igénybe vehet - figyelmeztetnek a kereskedők.