A világ második legnagyobb tőzsdén jegyzett olajipari cége, a brit-holland Shell és az iráni nemzeti olajvállalat (NIOC) között létrejött egyetértési megállapodás célja két olajmező és egy gázmező feltárása Iránban. A dél-azedagani és yadavarani olajmezők az iraki határ közelében vannak, a harmadik projekt a kishi gázmező lenne.

Amennyiben ezek a projektek létrejönnek, akkor a szankciók megszűnése óta ez lenne a Shell első projektje az országban. A vállalat nem árult el részleteket az ügyletről, csupán annyit közölt szerdán, hogy célja a lehetséges együttműködések feltárása Iránban.

A francia Total volt az első nagy nyugati olajipari nagyvállalat amely az Iránt sújtó nyugati szankciók feloldását követően, novemberben elsőként jelent meg ismét az országban. A Total gázmezők feltárására és kiaknázására célzó konzorcium létrehozásáról egyezett meg Iránnal.

Elemzők szerint jelzésértékű a megállapodás, és rávilágít az olajtársaságok azon hajlandóságára, hogy ismét üzleti kapcsolatot létesítsenek Iránnal, annak ellenére, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök felmondhatja a szankciókat feloldó nukleáris megállapodást. A nukleáris megállapodásba vetett hitet bizonyíthatják ezek a szándéknyilatkozatok, és pont jókor jönnek Haszan Róháni iráni elnök számára, aki most kiaknázhatja a nukleáris megállapodás megkötése után felmerülő gazdasági lehetőségeket - véli Homayoun Falakshahi, a Wood Mackenzie energetikai konzultáns csoport tanácsadója.

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodásnak köszönhetően januárban feloldották az Iránt sújtó nyugati büntetőintézkedések jelentős részét. A napi több mint 3,5 millió hordó kőolajat kitermelő Irán azt reméli, hogy külföldi beruházásokat és technológiákat tud vonzani a nyugati szankciók miatti több éves elszigeteltség után. A célja az, hogy napi 4,0-4,2 millió hordóra növelje kitermelését, és visszaállítsa 13 százalékos részesedését a globális olajexportban. A nagy nyugati vállalatok is szeretnének visszatérni a hatalmas kőolaj- és földgázkinccsel rendelkező Iránba, de eddig nem sokra jutottak.