Megbénulhat a Skoda

Sztrájkkal fenyegetőzik a Skoda Autó szakszervezete.
Sidó Zoltán, 2010. március 18. csütörtök, 15:17
Fotó:

A Mladá Boleslav-i Skoda Auto autógyár szakszervezete nem fogadja el a társaság béremelési javaslatát, és ha a közeljövőben sem tudnak megegyezni, akkor a 24 ezer főt foglalkoztató cseh autógyártónál sztrájk kezdődhet - írja a Hospodárské Noviny cseh gazdasági napilap csütörtöki online verziója.

A Volkswagen-leány fizikai és irodai dolgozóinak jelenlegi átlagbére 26 500 cseh korona (274 ezer forint), ám Jaroslav Cerný, a Skoda Auto szóvivője szerint a cégben foglalkoztatottak átlagbére - beleértve a menedzsmentet is - 30 088 korona, ami mintegy 2000 koronával kevesebb, mint két évvel ezelőtt.

A vállalat jelenlegi - a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan - ajánlata a következő: május 1. és november 1. között egyszázalékos bérfejlesztés, 2010. november 1. és 2011. június 30. között további egy százalék növekmény, emellett most áprilisban egy egyszeri, 1000 koronás bérkiegészítés.

A szakszervezetek úgy vélik, ilyen ütemű bérfejlesztés még az inflációt sem követi, emellett az sem tetszik nekik, hogy a koncepció nem egy teljes naptári évet ölel át. Jaroslav Povsík, a szakszervezetek elnöke egyelőre nem rukkolt elő saját követelésükkel, ezt a következő, keddi tárgyalási fordulóra tartogatják.

A Mladá Fronta Dnes szerint a Skoda Auto szakszervezete az egyik legösszeszokottabb érdekképviseleti szervezet Csehországban, és a Volkswagen konszernen belül a Skoda a legalacsonyabb béreket fizető cégek közé tartozik.

A képhez hozzátartozik, hogy a VW szlovák cégében a múlt héten volt sztrájkkészültség szintén bérvita miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK