Megcsappant az USA olajtartaléka

A vártnál jobban csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten.
MTI-Eco, 2010. június 30. szerda, 17:50
Fotó:

A vártnál jobban csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten, ugyanakkor a benzintartalék a várt mérséklődés helyett nőtt - közölte az amerikai kormányzat energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán.

Az amerikai olajtartalék 2,01 millió hordóval esett a június 25-éig tartó héten a szakértők által várt 0,9 millió hordó mérséklődés helyett.

A múlt héten ugyanakkor 0,537 millió hordóval emelkedett a benzintartalék, míg a szakértői várakozásokban 0,5 millió hordó csökkenés szerepelt.

A feldolgozott olajtermék-tartalék 2,46 millió hordóval nőtt, az elemzők szerényebb, 0,8 millió hordó emelkedésre számítottak.

Mintegy harminc perccel az adatismertetés után, röviddel 17 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 16 cent csökkenéssel 75,28 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 24 centtel 75,70 dollárra gyengült.

A heti adat közlése előtt mindkét olajfajta ára emelkedést jelzett a keddi záróértékhez képest.

Egy héttel korábban az olajtartalék 2,0 millió hordóval emelkedett, a benzintartalék 0,8 millió hordóval csökkent, a feldolgozott olajtermék-tartalék 0,3 millió hordóval nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK