Az Erste Bank Hungary Zrt. 30 százalékának eladása 2-3 hónapon belül tető alá kerülhet. Orbán Viktor szerinte mindent betartott az EBRD-Erste-megállapodásból, Angela Merkel menekültpolitikája viszont nem számolt a következményekkel, az EU-é pedig egyenesen átgondolatlan.

Andreas Treichl többek között az alábbiakról beszélt az interjúban:

  • Abba tudnám hagyni, de a bank az én gyermekem - válaszolta a bankvezér arra a kérdésre 2020-ig meghosszabbított vezérigazgatói megbízása kapcsán, nem tudja vagy nem akarja-e abbahagyni. Az Erste Group kikerült a nehéz helyzetéből, és úgy véli Treichl, személyesen hozzá tud még járulni a fejlődéséhez.
  • Távozásakor legalább három utódjelöltet szeretne a felügyelőbizottság figyelmébe ajánlani, van is már néhány jelöltjük. Az utódnak mindenek előtt az ügyfelek igényeit kell jól ismernie, de többek között Közép-Európa felé is nyitottnak kell lennie.
  • Magyarországon és Szlovákiában sikerült meggyőzni a kormányokat arról, hogy csökkentsék a bankadót, Ausztriában viszont még dolgoznak ezen. Azt reméli, ott a német szintre csökkenthetik, ami tizede csak az osztrák bankadónak. Az osztrák kormánnyal folytatott tárgyalásokról azonban nem beszélnek, ahogy erről megállapodtak velük.
  • Az Erste Bank Hungary 15-15 százalékának eladása a magyar állam és az EBRD részére 2-3 hónapon belül tető alá kerülhet.
  • Orbán Viktor mindent betartott, amiről az Erstével és az EBRD-vel megállapodott.
  • Angela Merkel menekültproblémára adott reakciója "nagyon szép", a következményei azonban nem azok, ugyanis a kancellár nem gondolt eléggé a következményekre. Nem sikerült a kancellárnak szolidaritáshullámot kiváltania. Európa egyébként is hektikusan, koordinálatlanul, átgondolatlanul kezeli a menekültügyet.
  • Treichl híve az európai bankuniónak és az egységes betétbiztosítási rendszernek, de egyelőre nem a mostani a megfelelő időszak arra, hogy ezt felállítsák, ugyanis a nemzeti betétbiztosítási rendszerek nagyon különbözőek. Egymáshoz kellene először közelíteni őket.