A rajongók és a befektető filmstúdió, illetve a relikviagyártók is nagy csinnadrattával ünnepelték hétfőn a Csillagok háborúja-napot, amely egy szóviccnek (May the Fourth be with you/May the Force be with you - Május negyedike legyen veled/Az erő legyen veled) köszönheti létét. Az idei nap más, mint a korábbiak, miután nemrégen jelent meg az új mozifilm második beharangozó videója - emlékeztet a CNBC cikke.

Ez lesz az első olyan rész, amelyet a Disney filmstúdió hoz tető alá, miután 2012-ben megvásárolta a franchise-zal kapcsolatos jogokat a Lucasfilmtől, a Csillagok háborúja mítoszt kitaláló George Lucas cégétől. Amikor a Star Wars: The Force Awakens (Csillagok háborúja: Az ébredő erő) decemberben megjelenik a mozikban, az nem csupán néhány veterán színész, Harrison Ford, Carrie Fisher és Mark Hamill (Han Solo, Leila hercegnő és Luke Skywalker) visszatérésre lesz a sorozatba.

Így vásárol a Föld bolygón egy birodalmi rohamosztagos
Kép: Fotó: Reuters

Az új film - sokadszor - új életre fogja kelteni a scifimítoszhoz kapcsolódó mechandising üzletet is. És akármilyen meglepőnek is hangzik, ez az igazi, óriási pénzforrása a Csillagok háborúja-biznisznek. Természetesen az óriási sikerrel futó mozifilmek mozgatják a játékértékesítéseket is, ám a licenceladások teszik lehetővé a hatalmas költségvetéssel készülő mozidrámák leforgatását. Egyedül a játékok hozták a 26-27 milliárd dolláros eddigi teljes bevétel 45 százalékát (a részletekről lásd illusztrációnkat).

A Disney nem bízza a dolgot a véletlenre. Már hétfőn bejelentették, hogy a boltokba kerül a Csillagok háborújához kapcsolódó játékok, könyvek és öltözetek új generációja. Ahogy a cég fogalmazott már szeptemberben - tehát a filmbemutató előtt három hónappal - megérkeznek "galaxisunkba" ezek az újdonságok. Az Electronic Arts videojáték-gyártó szintén nem vesztegeti az időt. A cég, amely 2023-ig megvásárolta a Star Warsszal összefüggő videojátékok fejlesztésének jogát, egy hónappal a premier előtt dobja piacra új Csillagok háborúja-játékát.

Kép: Napi.hu

A Disney négymilliárd dollárt fizetett a Lucasfilmnek két és fél évvel ezelőtt a scifimítosszal kapcsolatos jogokért, ám a szakértők úgy vélik, hogy már az első film vissza fogja hozni ezt a kiadást. És a mese nem áll meg: számos további mozidarab és más történetek, sorozatok szerepelnek a tervek között. Bob Iger, a Disney vezérigazgatója a múlt hónapban számolt be arról, hogy cége 49 milliárd dolláros rekordárbevételt ért el 2014-ben. A Csillagok háborúja-üzletről az a véleménye, hogy ez lehet a cég legértékesebb vagyona, miután az első mozifilm megjelenik.