Az IHS Automotive autóipari tanácsadó cég gyors becslése szerint 2013-ban 82,84 millió új autót értékesítettek az autógyártók a világon. Ez 4,2 százalékkal haladja meg a 2012-ben eladott 79,5 millió verdát (2011-ben 76,5 millió, pénzügyi válság utáni első évben, 2010-ben 73,2 millió autó talált gazdára). A tavalyi eladási rekord azt jelenti, hogy a kereskedők az év minden egyes másodpercében 2,6 új autót adtak el - tette szemléletessé az adatot a CNBC.

A növekedésnek jót tett, hogy a világ két legnagyobb autópiacán, Kínában és az USA-ban jól alakultak az értékesítések. A világ legnépesebb országában várhatóan 21 milliós eladásról számolnak majd be a szakmai szervezetek a jövő héten, miután összesítették a 2013-as értékesítési adatokat. Az Egyesült Államokban 7,6 százalékkal, 15,6 millióra hízott a piac 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Hárman a harmadát

Az IHS Automotive már a 2014-es eladási adatot is megbecsülte. Eszerint idén 85 millió új autó találhat gazdára a szalonokban. A növekedés ezt követően sem áll meg: a tanácsadó cég várakozása szerint 2018 lesz az az év, amikor a piac eléri 100 milliós darabszámot. Kínában négy év alatt évi 30 millióra bővül az évente eladott autók száma, azaz az ázsiai behemót autósai veszi majd meg a világon értékesített autók harmadát. Kínán kívül a növekedés főként a nagy feltörekvő országok, India, Oroszország és Brazília újautó-piacának bővüléséből fakad majd.

Az IHS egyelőre adós maradt az egyes autógyártók, illetve -márkák értékesítésének becslésével. Az első három helyen - akárcsak az elmúlt években - az amerikai General Motors, a japán Toyota és a német Volkswagen osztozik. Várhatóan az előbbi kettő lesz a dobogó két felső fokán, míg a VW kis különbséggel követi őket. Mindhárom vállalat várhatóan több mint kilencmillió autó előállításáról számol majd be, ami azt jelenti, hogy a világon eladott minden harmadik autó egyikük futószalagjairól kerül le.