A Prágában kedden nyilvánosságra hozott megállapodás szerint Albánia 2018-ig éves részletekben összesen 100 millió eurót ad vissza a CEZ-nek. Ez lényegében megfelel annak az összegnek, amelyért a CEZ 2009-ben megvette az albán áramdisztribúciós társaság részvényeinek 76 százalékát. A 24 százalékos részvénycsomag az albán állam birtokában van.

"A megállapodás része, hogy a CEZ lezárja az albán állam ellen indított nemzetközi döntőbírósági pert" - közölte Barbora Pulpánová, a CEZ szóvivője kedden.
A Bécsben aláírt megállapodást az albán parlamentnek és a CEZ menedzsmentjének is jóvá kell hagynia.

Az albán szabályozó hivatal tavaly januárban elvette a CEZ Shperndarje cég működési engedélyét, és állami kezelőt helyezett a cég élére, amivel a CEZ elveszítette a társaság feletti befolyását. A CEZ ezért májusban nemzetközi döntőbíróság elé vitte az ügyet. Azzal vádolta az albán kormányt, hogy a nemzetközi szerződések ellenére nem védte meg a cég albániai befektetését, s ezért pénzbeli kártérítést követelt.

A CEZ problémái azzal kezdődtek, hogy az albán állami szabályozó hivatal tavaly januártól a duplájára emelte a CEZ Shperndarje társaság által az állami villanyerőműnek fizetendő összeget. Ugyanakkor megtiltotta a cégnek, hogy az áremelést a felhasználói áramárakba is átvezesse. A CEZ-nek emellett komoly gondjai voltak a leszállított áram árának beszedésével is.

Az albán hatóságok szerint viszont a CEZ nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit. 2012 decemberében azzal vádolták meg a céget, hogy egymilliárd dolláros tartozása van az albán állammal szemben, mert tevékenységével károkat okozott az államnak.