Megelégelték a kínai munkások a kizsákmányolást

A Toyota és a Honda is szünetelteti tevékenységét két dél-kínai gyárában a beszállítók sztrájkja miatt - adta hírül a Bloomberg.
NAPI, 2010. június 23. szerda, 12:07
Fotó:

A Guangdong tartománybeli kuangcsoi Toyota gyár szerdán is zárva marad, miután a termelést az egyik beszállítónál, a Denso gyárban tartott sztrájk miatt kedden reggel beszüntették. A Honda is bezárta egyik egységét Guangdong tartományban, itt az NHK Spring nevű beszállító dolgozói szüntették be a munkát. 

A sztrájkhullám akkor bontakozott ki, amikor a Honda a múlt hónapban - a világ legnagyobb autópiacán leállt termelés újraindítása érdekében - belement abba, hogy 24 százalékkal megemeljék az egyik beszállítójánál a dolgozók fizetését, miután azok beszüntették a munkát. A bérek miatti elégedetlenség egyre gyakoribb a Kínában működő külföldi vállalatoknál, ami a Bloomberg szerint ezek az olcsó munkaerő kínálatának szűkülésére utalnak.

Az ázsiai tőzsdék negatívan reagáltak az autóipari vállalatok híreire, ezért a Toyota, a Honda, a Denso és az NHK Spring részvényei is több, mint 1 százalékot estek az ázsiai börzéken.

HOZZÁSZÓLÁSOK