Tavaly ilyenkor még egy radikális, az ügyfelek árfolyam-veszteségének 50-90 százalékát a bankokra hárító devizahitel-konverzió volt terítéken Lengyelországban. Januárban ugyancsak egy nagyra törő csomagot tett az asztalra az azóta megválasztott Andrzej Duda köztársasági elnök, de az annyira radikális volt, hogy a pénzügyi felügyelet tiltakozására kénytelen volt visszavonni.

A ma ismertetett javaslat szerint 4 milliárd zlotyt (csaknem 300 milliárd forintot) kell a frankhitelesek számára visszafizetniük a bankoknak az átváltás miatt felszámított költségek visszatérítéseként. Ekkora egyszeri veszteség terheli tehát a bankokat. A hitelintézeteket emellett különböző tőkeszabályozási ösztönzőkkel bátorítanák a frankhitelek konverziójára (zlotyhitelre), de ez nem lesz kötelező.

A magyar árfolyamrés (folyósítási és törlesztési árfolyamok eltérése a hivatalos MNB-árfolyamhoz) visszatérítéséhez hasonló csomag állt tehát össze. A magyar elszámoláshoz képest a két fő különbség:

  • mivel kamatemelés alig történt Lengyelországban a frankhiteleknél (főleg referenciakamatozású hitelek vannak ott ugyanis), ott ennek visszatérítéséről nincs szó,
  • a konverzió nem kötelező jellegű, csak erősen ajánlott és ösztönzőkkel megtámogatott a bankok számára - ezt a tőkekövetelmények és -számítások szigorításával érnék el a frankalapú jelzáloghitel-portfólióknál.

Adam Glapinski jegybanki kormányzó ugyanakkor jelezte, hogy várakozásai szerint "több tucat" százaléknyi devizahitelt váltanak át a bankok egy éven belül (a frankhiteleken túl más devizahitelekre is vonatkozik a csomag). Nem adott becslést arról, hogy a konverzió során milyen veszteséget kellene viselniük a bankoknak, de arról beszélt, hogy a konverzióról a bank és az ügyfél egyezsége alapján kell egyedileg dönteni.

A hírek hatására tovább emelkedett a lengyel bankok árfolyama: a PKO árfolyama 9,5, az mBank 10,8, a Bank Zachodni WBK 6,7, az Alior Bank 3 százalékos emelkedést mutat. A bankok közül egyedül az UniCredittel kapcsolatos eladási pletykákban szereplő Pekao árfolyama esik 0,7 százalékkal.