Az elbocsátások bejelentésével egy időben a frankfurti ügyészség is vizsgálatot indított, történt-e törvénysértés a legnagyobb német pénzintézetnél, de már vizsgálódik a német tőkepiaci felügyelet, illetve az állami adatvédelmi hatóság is - írja a Wall Street Journal.

A két vezető, Rafael Schenz, a bank németországi biztonsági főnöke, illetve részvényesek adatainak kiadása miatt elküldött befektetői kapcsolattartó, Wolfram Schmitt kirúgása még egy májusban bejelentett, a vállalat biztonsági szolgálatánál tapasztalt rendellenességeket feltárni hivatott belső vizsgálat folyománya.

A kérdéses ügyek során négy alkalommal magándetektíveket bíztak meg 2001-2007 között, hogy a bankhoz köthető személyekről gyűjtsenek adatokat - nyilatkozta a WSJ-nek egy ügyhöz közel álló forrás.

A célszemélyek közt volt Gerald Herrmann, a Deutsche Bank volt felügyelőbizottsági tagja, akinél titkos információk kiszivárogtatásának gyanúja vezetett a megfigyeléshez. Ezen felül a bankkal szemben igen kritikus részvényes Michael Bohndorf, Leo Kirch médiamogul, illetve Hermann-Josef Lamberti a pénzintézet ügyvezető igazgatója.

Az egyik eset során magándetektívek segítségével arra próbáltak fényt deríteni, van-e kapcsolat az ibizai illetőségű Bohndorf és Kirch között. Bohdorf részvényesként már többször is igen kritikusan nyilatkozott a bankról nyilvános fórumokon, így például a közgyűléseken is hallatja hangját.

Kirch pedig több magánperes eljárást kezdeményezett a Deutsche Bankkal szemben, mivel véleménye szerint a pénzintézet egyik vezetőjének megjegyzése vezetett egyes cégeinek bedőléséhez.

A Deustche Bank szóvívője szerint elszigetelt esetekről van szó, és titkos ügyféladatokat nem érintettek.

Németországban az utóbbi időben egyébként több megfigyelési botrány is volt. Ezek közül a legismertebbek a Deutsche Telekom, illetve a Deutsche Bahn esetei.

A Magyar Telekom anyacégénél tavaly ismerték be, hogy felügyelőbizottsági tagjainak több ezer telefonbeszélgetését hallgatták le külsős magándetektívek, hogy lebuktathassák a titkos vállalati információkat kiszivárogtató személyeket.

A Deutsche Bahnnál pedig szakszervezeti vezetők levelezését figyelték meg, sőt egyes sztrájk-szervezéásre vonatkozó üzeneteket egyenesen töröltek a kézbesítés előtt.